SJ: Mlada novinarka napadnuta u Tirani

TIRANA

Novinarku televizije Fax News, Besartu Demušaj su dvojica muškaraca ometala, šutirala I udarala dok je izveštavala o priči u Tirani, u utorak, 14.12.2021. Demušaj je objasnila da je reagovala na dojavu žene koja je bila vlasnica radnje u ulici Hokha Tahsim. Kada je Demušaj stigla na lice mesta, izvođač radova i njegov zet su došli i počeli da maltretiraju novinarku. Privremeno su joj onemogućili izlazak iz zgrade, a zatim je zgrabili, udarili i šutnuli. Nakon što je novinarka prijavila slučaj nadležnima, državna policija je najavila krivični postupak protiv dvojice osumnjičenih.

Blerjana Bino, istraživačica mreže SafeJournalist u Albaniji, izjavila je da je „ovo posebno osetljiv slučaj, jer je Demušaj veoma mlada novinarka koja izveštava sa terena i kao takva se suočava sa višestrukim izazovima. Svi znamo da je situacija posebno loša za žene novinarke u trenutnom medijskom okruženju u Albaniji, tako da se ovi slučajevi ne mogu tolerisati. Policijski organi su odmah reagovali, što je za svaku pohvalu, ali se mora obezbediti odgovarajuća i transparentna istraga”.

Ranije u decembru, tim Fax News-a bio je u Vori, opštini blizu glavnog grada Tirane, gde su stanovnici protestovali zbog dela puta koji je bio u lošem stanju. Međutim, predstavnici opštine – koji su bili prisutni dok je novinarka izveštavala – nisu dozvolili građanima da održe protest. Video snimak pokazuje da su pokušali da spreče novinarku Fax News-a, Jonidu Omeri i njen tim da prate protest.

“Ovo je još jedan pokušaj javnih vlasti da opstruišu rad novinara i medijsko izveštavanje, sprečavajući ih da daju glas građanima i njihovoj borbi protiv države”, dodala je Bino.

Mreža SafeJournalists, koja predstavlja više od 8.200 medijskih profesionalaca na Zapadnom Balkanu, solidarna je sa albanskim kolegama Fax News-a i osuđuje ove napade. Tražimo odgovarajuću istragu slučaja Besare Demušaj i transparentnost o rezultatima istrage. Takođe, naša mreža želi jasnu osudu pokušaja lokalnih vlasti da ometaju rad novinara i praktikovanje nulte tolerancije prema napadima na novinare.

Mreža SafeJournalists će o ovom slučaju obavestiti sve relevantne domaće i međunarodne zainteresovane strane.

Svaki napad na novinare je napad na javni interes, demokratiju i prava svih građana.

Skoplje – Beograd – Podgorica – Priština – Sarajevo – Zagreb, 17.12.2021

Udruženje novinara Kosova

Udruženje novinara Makedonije

Udruženje “BH novinari”

Hrvatsko novinarsko društvo

Nezavisno udruženje novinara Srbije

Sindikat medija Crne Gore

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare