SJ: KRIK u Srbiji dobio pretnju smrću na Tviteru

BEOGRAD-SKOPLJE – PODGORICA – PRIŠTINA – SARAJEVO – ZAGREB

Mreža za istraživanje kriminala i korupcije (KRIK), redakcija koja izveštava o kriminalu i korupciji u Srbiji, dobila je pretnju smrću, u sredu, 1. decembra na svom Tviter nalogu.

Nakon što su objavili priču o šefu policije koji je naredio da se tajni snimak oca ministra Nebojše Stefanovića izbriše, osoba koja se navodno zove Đorđe Pavlović sa nalogom „@ore05995944“ je na Tviteru napisala da će ih „sve zapaliti i ubiti ih”.

Bojana Jovanović, istraživačka novinarka i zamenica urednika KRIK-a, rekla je za Mrežu SafeJournalists da je, prema njenom mišljenju, „razlog te pretnje definitivno tekst koji su danas objavili o tome da je sin predsednika države , Danilo Vučić, menadžer je jednog od najtraženijih mladih fudbalera Dušana Vlahovića, iako je pretnja napisana pod sasvim drugim člankom“.

„Povod za to je tvrdnja provladinih tabloida da se radi o napadu na predsednika i njegovu porodicu. To je definitivno posledica loše atmosfere u društvu koju stvaraju vlast i njeni mediji“, rekla je ona.

Predsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije Željko Bodrožić rekao je da su ovakve pretnje posledica bahatog i besnog ponašanja vlasti prema medijima.

„Istraživački novinari u Srbiji postaju meta svih vrsta besnih ljudi koji od visokih državnih zvaničnika čuju da su novinari izdajnici. Ova pretnja mora biti sankcionisana, ali i svet treba da bude svestan problema sa kojima se suočava novinarska profesija u Srbiji“, rekao je on.

Novinari KRIK-a su vrlo često meta pretnji, uvreda ali i krivičnih dela poput provale. Tri novinarke KRIK-a su žrtve provale, ali su sva tri slučaja još u predistražnom postupku.

Naša mreža već duže vreme upozorava da se protiv ovog medija vodi opasna kampanja koju vode provladini tabloidi, a ponekad podržavaju poslanici Skupštine Srbije i visoki državni funkcioneri. Takođe, primećujemo da institucije ne reaguju dovoljno efikasno na orkestrirane napade na ovaj medij.

Mreža SafeJournalists, koja predstavlja više od 8.200 medijskih profesionalaca na Zapadnom Balkanu, pridružuje se svom članu NUNS-u u osudi ove pretnje smrću. Zahtevamo od srpske policije i tužilaštva da što pre procesuiraju osobu koja stoji iza pretnje.

Mreža SafeJournalists će o ovom slučaju informisati sve domaće i međunarodne aktere.

Svaki napad na novinare je napad na javni interes, demokratiju i prava svih građana, navodi se u saopštenju koje potpisuju :

Udruženje novinara Makedonije

Udruženje novinara Kosova

Udurženje BH novinari

Hrvatsko novinarsko društvo

Nezavisno udruženje novinara Srbije

Sindikat medija Crne Gore

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare