Situacija u Nišu dramatična

NIŠ

U sve tri kovid ambulante u Nišu juče je pregledano 1800 osoba i  to je broj koji je za subotu izuzetno veliki jer uobičajeno smo u tom danu imali između 600 i 700 pregleda, a ovaj broj kao i 500 prvih pregleda ukazuje na stvarno  dramatičnu situaciju kao se dešava u gradu što dodatno potvrđuje brojka da je više od 50 odsto od prvih pregleda njih 320 novozaraženih, kaže profesor dr Milorad Jerkan, direktor Doma zdrvalja u Nišu i dodaje da bi situacija mogla da se smiri ukoliko bi se vakcinisale osobe između 20 i 30 godina jer su oni ti koji su prenosioci virusa.

                    Dodaje da je juče vakcinisano 2600 osoba.

                   „Preko eUprave vakcinisano je oko 600 osoba. Interesovanje  je danas mnogo veće. Do 12 sati je dato 1884 doza a preko 354 doza je  dato nezakazanim pacijentim koji su primili kinesku  vakcinu dok je samo data jedna Astra Zenika“, kazao je Jerkan.

                Očekuje da ova akcija bude trajnog karaktera, da će se produžiti i radnim danima a ne samo subotom i nedeljom  i da će iz dana u dan  interesovanje sugrađana rasti.

                  „ Do  sada samo vakcinisali 60.000, a ukupno smo dali 100.000 vakcina. Onog trenutka kada budemo  vakcinisali 110.000 stanovnika a revakcinišemo 60.000 i damo ukupno 170.000 vakcina pa tome dodamo i broj osoba koje su nekom trenutku imale jaku infekciju kovida, imaćemo stabilnu epedimiološku situaciju“, objašnjava Jerkan i dodaje da najviše problema u ovom trenutku lekari imaju sa ljudima koji su preležali kovid.

                    „Oni smatraju da imaju imuna tela i neće zbog toga  da se vakcinišu. Oni nemaju ta imuna tela koja će moći da ih zaštite.Pravilo je da nakon mesec dana od preležanog   kovida najindikovanije je dati vakcinu jer se  tada stvara veliki broj imunih tela“.

                   E-Uprava je ovu kaciju sada sprovela kako bi se vakcinisale osobe straije od 60 godina.

                     „Očekujem, a dobio sam i saglasnost da zajedno sa gradonačelnicom Draganom  Sotirovski krenemo sa akcijama na Univerzitetu, u radnim organizacijama i svim  preduzećima u gradu. Glavni prenosioci ove bolesti su ljudi između 20 i 30 godina i ako njih uspemo da vakcinišemo prekinućemo izvor prenosa virusa“, kazao je Jerkan.

                     On je dodao da je već vakcinisano preko 70 studenata Medicinskog fakulteta, a da je sa dekanom Fakulteta sporta i fizičkog vaspitanja  profesorom dr Milovanom Bratićem dogovoreno da se vakciniše preko 100 studenata ovog fakulteta.

                     „Gradonačenica Niša razgovaraće sa rektorom Univerziteta da se ova akcija proširi na sve fakultete i da tako obuhvatimo populaciju između 20 i 30 godina. Planiramo da obiđemo i kompanije i firme koje rade u Nišu kako bi obuhvat stanovništva vakcinacijom bio što veći“, istako je Jerkan.

Prati
Obavesti me o
guest

1 Komentar
Najnoviji
Najstariji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare
Marko
Marko
3 godine pre

Neka on napravi studiju o vakcini na nivou od 5 godina ,koliko je potrebno za jedan probni lek od artritisa,licno sam ucestvovao,i jos uvek nije odobren.I Jos da mi se objasni kud ode sezonski grip .Spricali su po nasim selima i kokoske dovitljivi mangupi