Sindikati Republičkog geodetskog zavoda: Katastar u rukama privatnih izvršitelja?

BEOGRAD

Najavljenim izmenama zakona o upisu u katastar i zakona o izvršenju nastaviće se urušavanja Republičkog geodetskog zavoda i pravne sigurnosti građana i omogućiti prelivanje budžetskog novca u private džepove, upozoravaju reprezentativni sindikati RGZ-a

Sindikat “Nezavisnost”, Jedinstvena organizacija sindikata i Sindikat ASNS u RGZ smatraju da višegodišnje probleme u funkcionisanju Geodetskog zavoda neće rešiti Komora javnih izvršitelja, koja “osim dobre volje i prilike za lakom zaradom ne poseduju ni jedan drugi kapacitet” ni kompetencije za rešavanje imovinskih i, posebno, geodetskih nedostataka. 

U zajedničkom saopštenju tri sindikata RGZ-a navode da će “o svemu obavestiti i nadležne institucije ali očekuju da će se i šira javnost uključiti u debatu o ovom opasnom poduhvatu čije bi posledice bile dalekosežne”. Sindikati ukazuju da “u svetu ne postoji sličan primer razgradnje državne institucije i prelivanja sredstava budžeta u privatne džepove”, te da zato očekuju “adekvatnu reakciju nadležnog Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture koje je i nadležno za predlaganje zakona kojim se definiše rad katastra i Vlade RS koja je odgovorna za rad RGZ-a”.

Reprezentativni sindikati navode da poslednjih godina opada efikasnost Geodetskog zavoda i da se zato gomilju nerešeni predmeti, što je “u potpunoj suprotnosti sa postavljenim ciljevima, strategijom razvoja RGZ-a i planovima rada ove institucije”. Tri sindikata godinama ukazuju “na pogrešne i pogubne odluke rukovodstva predvođenog direktorom Borkom Draškovićem”. Međutim, “izostala je adekvatna reakcija nadležnih institucija na brojne dokaze o nestručnosti, nezakonitostima i bahatosti vrha RGZ-a”, što je dovelo “do stanja koje nikome ne odgovara”. Osim interesnim grupama kojima je cilj ”urušavanje institucije i same države”.

Realno stanje u ovoj izuzetno važnoj državnoj ustanovi pokazuje i nedavni sastanak sa predstavnicima Svetske banke i “analiza rezultata projekta koji je sa 50 miliona evra finansirala ova institucija”, a koji je trebalo “da bude okončan puštanjem u rad treće faze projekta na celoj teritoriji Republike do kraja 2020.” Sindikati ukazuju da je do danas treća faza tog projekta “realizovana samo na teritoriji Grada Beograda i to uz ogromne poteškoće u radu”, te da je kao opravdanje za kašnjenje naveden ”hakerski napad” iz juna 2022. Tri sindikata, međutim, navode da većina zaposlenih u Zavodu “ne veruju u tu vrstu argumentacije već razloge vide u pogrešnoj organizaciji poslova, nakaradnom unutrašnjem uređenju i kriminalnoj politici upravljanja ljudskim resursima”, saopsteno je danas. (kraj) UG/ LJS

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare