Sindikati: Reforme pogubne po kulturu

BEOGRAD

Pored obećanja Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave datog sindikatima da će u procesu uređenja sistema plata tokom reforme javnog sektora biti otklonjenjni postojeći nedostaci, novi predlog Uredbe o izmenama uredbe o koeficijentima za obračun i isplatu plata zaposlenih u javnim službamai dalje sadrži niz nepravilnosti nasleđenih iz prethodnog vremena za koje verujemo da mogu otežati i usporiti proces reformi i ugroziti rokove primena već donetih zakona, saopštila su danas tri sindikat u kulturi , Granski sindikat kulture i umetnosti
„Nezavisnost“, Samostalni sindikat kulture Srbije i Konfederacija slobodnih sindikata.
“Iako su sindikati u procesu reformedali izuzetandoprinostokom izradeKataloga radnih mesta u kulturi, ukazujući na nedostatke Uredbe,ne razumemo zašto u ovoj fazi procesa reformi Uredba nije usaglašena sa postojećim Katalogom i šifrarnikom radnih mesta. Mnoga zanimanja u kulturi nisu ni pomenuta u uredbi, dok su odnosi koeficijenata u samoj uredbi nedefinisani, rogobatni i ne odgovaraju predviđenim stručnim spremama, odnosno ne predviđaju specifičnosti obavljanja umetničkog poziva za koje moraju da postoje izuzeci u odnosu na stepen stručnosti.
Za veliki broj poslova u kulturi su predviđeni koeficijenti kojim se definiše zarada ispod zagarantovane minimalne zarade što po Zakonu o radu nije dozvoljeno, a najniža cena rada za zaposlene u kulturi se ovim postupkom legalizujeonemogućavajući da se ubuduće interveniše po tom pitanju.
Plate profesionalaca u kulturi proteklih godina umanjene do nivoa egzistencijalne ugroženosti, a diskriminacionim odnosom spuštene na najnižu osnovicu u odnosu na ceo javni sektor.
Tražimo od nadležnog Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave da utvrdi mehanizme i strategiju za otklanjanje svih nedostataka postojeće uredbe i nepravednog vrednovanja pojedinih zanimanja u daljem procesu reformi, kao i aktivno učešće Ministarstva finansija.
Treba li da napomenemo da je usavremenom svetu kultura četvrti stub održivog razvoja, podjednako važan?Ovakvimpredlogom Uredbe praktično se sasvim urušava jedan od nosećih stubova razvoja društva. Stoga insistiramo na tome da se predlog Uredbe izmeni u smeru jačanja kulture jer se na taj način pruža podrška i ohrabrenje potrebno za ostvarivanje što boljih rezultati poslenika kulture.
Reprezentativni sindikati u sektoru kulture stoje na raspolaganju nadležnim ministarstvima za sve predloge i sugestije u vezi sa nepravilnostima u Uredbi, koje bi mogle da budu otklonjene u izuzetno kratkom roku bez ugrožavanja budžeta predviđenog Zakonom o budžetu Republike Srbije, navodi se u saopštenju koje potpisuju Samostalni sindikat kulture Srbije, Dragana Đorđević, predsednik, Granski sindikat kulture i umetnosti  „Nezavisnost“, Dragan Milanović, predsednik i Konfederacija slobodnih sindikata
Nenad Marinković, predsednik grane kulture

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare