Sinadinović: Za “JKP Komunalac” prošla godina “itekako uspešna”

LESKOVAC

(Nova Naša reč)

„Za JKP „Komunalac“ 2017. godina je bila itekako uspešna“ zaključuje direktor ovog preduzeća Vladimir Sinadinović i iznosi podatke da sa finansijskog aspekta procenjeni prihodi u prošloj godini su iznosili skoro 193 miliona, dok su procenjeni rashodi bili skoro 191 miliona.

Sinadinović: Za “JKP Komunalac” prošla godina “itekako uspešna”

-Dobit je nekih dva miliona dinara. Ova cifra nije definitivna, jer je u toku izrada finansijskog izveštaja, pa ćemo za nekih mesec do mesec i po dana znati preciznije cifre. Godina je bila uspešna i po tome što smo nastavili sa ulaganjima u vozni park, odnosno u opremu za rad preduzeća. Nabavili smo novu auto-cisterenu za pranje ulica i polivanje sadnica u letnjim periodima. Investicija je bila vredna 9,6 miliona dinara, a mi smo tu imali i pomoć grada. Uložili smo i oko dva miliona dinara u obnovu sredstava za rad radne jedinice „Zelenilo“ kao i radne jedinice „Pogrebna služba“. Polako nadoknađujemo u zaostale zarade iz prethodnog perioda, te smo tako u prošloj godini našim upošljenicima isplatili 13,5 zarada. Sada imamo zaostatak od pet neisplaćenih zarada i trudićemo se da u narednom periodu taj broj smanjujemo iz godine u godinu, kako bi došli do nekog normalnog poslovanja. Sva dugovanja koja imamo prema dobavljačima izmirujemo u zakonskom roku.-

• Planovi za 2018.

-U ovoj godini ćemo se potruditi da preko projektnog finansiranja poboljšamo rad preduzeća. Konkurisaćemo kod japanske i još nekih ambasada za sredstva koja su namenjena unapređenju komunalne infrastrukture i zaštiti životne sredine. – govori Sinadinović o godini koja predstoji, i dodaje:
– Takođe, planiramo da konkurišemo i u Ministarstvu pravde, gde će takođe biti izdvojena određena sredstva. Primarno nam je da unapredimo vozni park i nabavimo mašine za rad, jer bez savremene opreme za rad nećemo moći da izvršim sve zadatke koji su nam povereni od strane skupštine grada. Što se finansijskog plana, tiče očekujemo povećanje prihoda u 2018. godini, da to iznosi oko 202 miliona dinara. Povećanje očekujemo kroz povećanje naplata usluga, kao i unapređenje delatnosti koje pružamo. Tu prevashodno mislim na horizontalnu saobraćajnu signalizaciju, gde uvodimo nove metode obeležavanja ulice, kao i na povećanju obima pružanja usluga trećim licima u odnosu na dosadašnji rad. Inače, naplata naših potraživanja je nekada bio veliki problem. Ja sam zatekao procenat naplate od 70-75 %, a danas je to negde oko 98%. Postoje potraživanja iz prethodnog perioda, pa se nadam da će zbog toga procenat naplate biti i preko 100% u odnosu na realizaciju. –

• Dimničarske usluge

-Sezona dimničarskih usluga je prevashodno oktobar i novembar. Na radnom mestu dimničara je uposleno sedam radnika koji održavaju dimnjake u Leskovcu i Vučju. U toku godine obavi se oko 5300 intervencija, a ta brojka iz godine u godinu raste, jer se i svest stanovništva o potrebi čišćenja i održavanja dimnjaka povećava. U oktobru, novembru i prvoj polovini decembra obavi se 50% godišnjih intervencija. Dimnjačari su opremljeni neophodnom HTZ opremom, tako da se obavljanje ovih usluga obavlja u skladu sa očekivanjima. Vreme čekanja od trenutka poziva do intervencije je dan ili dva ako je sezona u toku, ali, ukoliko se ispostavi da je intervencija neophodna, onda se na teren izlazi i istog trenutka.

• Odnos građana prema imovini koju JKP „Komunalac“ održava

-Generalno se svest stanovništva odražava na bolje. Bilo je par problema na Svetoilijskom groblju. To su, ipak, pojedinačni incidenti, ali smo zaista bili iznenađeni prizorom koji smo zatekli. Tu pre svega mislim na krađu vodomera, što se desilo dvaput prošle godine. Takođe, dešavalo se da nestanu i slavine sa česmi, ali i da se polomi nešto od stvari koje se tamo nalaze. Ovim putem apelujemo na sve građane da se pažljivije odnose prema toj opremi, jer svaki put kad se desi tako nešto, toalet ne radi dok se ne otkloni uzrok.

I.S

JKP „Komunalac“ u ovom trenutku ima 189 radnika i taj broj se uklapa u odluku o maksimalnom broju uposlenika organa lokalne samouprave. Postoji stalna potreba za režijskim radnicima, odnosno radnicima koji rade na terenu, čiste ulice, kose travu i, generalno, zarađuju za preduzeće.

 

Radnici JKP „Komunalac“ su pomogli i u sređivanju kompleksa Jašunjskih manastira. Direktor Sinadinović kaže da je tu bilo i brojnih volonterskih akcija, gde su pomogli meštani sela koja se nalaze oko manastira, kao i aktivisti Kancelarije za mlade.

Prati
Obavesti me o
guest

2 Komentara
Najnoviji
Najstariji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare
Dragan
Dragan
6 godine pre

Ulice su izuzetno prljave ! Treba ih očistiti metlama , pokupiti sav pesak i blato uz ivičnjake …Jedan od primera je Mlinska ulica . Ima i mnogo drugih takvih ulica , koje temeljno treba očistiti. I slivnici se zapušili. Metle , lopate … Tek onda ide famozna voda ! Voda i šmrkovi kojima se ” bije ” u fasade kuća i uništava imovina . Očistite ulice u centru , a i na periferiji grada . Ali ne samo šmrkovima .

zapusili ste slivnici u nasu ulicu
zapusili ste slivnici u nasu ulicu
6 godine pre

189 radnika?! Vi mora da se salite. Toliko radnika imaju fabrike koje imaju prizvodnju, izvozno trziste, sta je bre ovo? Koliki je platni fond, procentualno ucesce plata u ukupan budzet? A kese, smece na sve strane, sve bocne ulice prljave, neocisceno svuda, pa kad dune vetar nosi prasinu na sve strane,pesak u oci. Ovaj samo licka putanjku pred gradonacelnika. Zato mu se ovaj zahvalio sa zaposlenje zene i brata. Grdna odgovornost. Ako ne opere tu jednu ulicu , niko 10 dana nece primeti odsustvo ove sluzbe. Ionako posekose drvece i granje, a sade neke lijane i bonsai drvece.Dnevno je deset njih na ulici. Verovatno onih 179 sedi po kancelarije. Proverite da li imaju 150 metle, ako nemaju, znaci imaju deset radnici s 10 metle i 179 intelektualci sa 179 olovke uz astal, pa ko da cisti onda?