Sever: Stvari su prešle granicu, da li Brnabić uopšte razume šta je uloga medija

BEOGRAD

Predsednica Evropske federacije novinara Maja Sever pozvala je večeras premijerku Srbije Anu Brnabić da preispita svoj odnos prema novinarima i novinarkama u Srbiji.

Govoreći o odnosu Ane Brnabić prema nezavisnim medijima, Maja Sever je navela da se ponekad pita da li premijerka Srbije uopšte razume šta je uloga medija i koji je posao novinara i novinarki, piše nova.rs.

„Ili je to vrh političke bahatosti. Ja bih je pozvala da se ponaša kao odgovorna osoba i političarka. Ako postoji samo zrno razuma, ona mora preispitati svoj odnos prema novinarima i mora preispitati do čega bi takav odnos mogao da dovede, a to je do vrlo opasne situacije“, rekla je Sever u emisiji „Među nama“ na TV Nova.

Ona je istakla da ljudima ne smeju da se crtaju mete.

„Stvari su davno prešle granicu i strah me je da postavim pitanje gde je kraj“, rekla je predsednica Evropske federacije novinara.

Upitana o slučaju nedavnog zaključavanja novinara na jednom događaju gde je bila i premijerka Srbije, Sever kaže da ne zna da li je neko video nešto slično tome u Evropi.

„I u Hrvatskoj i u Evropi mediji su na udaru raznih političara, postoji i jedan izraz koji koristimo u tim nekim našim izveštajima, a to je ‘zarobljavanje medija’. To znači da politički pritisak, uvezanost i uslovljavanje dovode do ‘zarobvljavanja’ medija, dobri primeri za to su Mađarska i Poljska. Ovo (zaključavanje novinara) je jedna nova dimenzija i ja sam to čitala i gledala, ne mogu da verujem“, izjavila je predsednica Evropske federacije novinara.

Ona se osvrnula i na video spotove na društvenim mrežama kojima se targetiraju novinari Nove, N1 i Danasa.

„Moram da priznam da kada sam videla ove spotove, ostala sam u šoku. Ne mogu da shvatim da neko može da napravi nešto ovakvo. To što je poluamaterski napravljeno ne znači da nije jako opasno i zastrašujuće“, dodala je gošća TV Nova.

Istakla je i da je ogromna odgovornost i na političarima i funkcionerima koji ovakve klipove dele.

„Oni snose ogroman deo odgovornosti. Komentar jednog vašeg političara (Vladimira Đukanovića), koji je rekao da je to dobar video i da mu je žao što nema dobru produkciju, taj kometnar je prosto odvratan. Ljudi poput njega ne znaju šta je odgovornost i šta je dužnost političara kao predstavnika građana i građanki. Ovakvi spotovi dovode u opasnost sve vas i ugrožavaju vašu slobodu za slobodan i profesionalan novinarski rad“, poručila je Maja Sever.

Izvor: NUNS/N1

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare