SEVDAH, UMJETNOST KOJA OSLOBADJA

BEOGRAD

Od 27. 11. u Umjetničkoj galeriji BiH, u Sarajevu, otvorena je izložba „Sevdah, umjetnost slobode“. Autor izložbe je Damir Imamović što je ujedno i povod za njegovo ponovno gostovanje u KUPEK-u. Izložba je otvorena do 31. 12. 2015. godine, a o čemu se zapravo radi i zašto morate pogledati izložbu u KUPEK-u # 141 objašnjava upravo Damir.
Ovo je jedna od onih emisija koja je snimljena u jednom dahu, a koja će se, vjerujemo u to i slušati tako.
Damira Imamovića smo ustopirali, igrom slučaja u Beogradu, te smo iskoristili priliku da ga pozovemo u goste ne bi li porazgovarali o aktualnoj izložbi o sevdahu u Umjetničkoj galeriji BiH.

Kupek Sevdah 1
Damir istražuje sevdah već desetak godina, koliko aktivno i sudjeluje, a ako uzmemo u obzir njegovo naslijeđe onda teško da na ovoj kugli postoji itko pozvaniji od njega da uradi nešto što još nitko nije uradio – izložbu o sevdahu.
O sevdahu su rađene brojne studije, neke iz ugla muzikologa, neke iz ugla književnosti, ali ta dva jezika su rijetko kad nailazila na razumijevanje. I ono što je još bitnije, rijetko ili gotovo nikad te studije nisu uključivale izvođača. Zato je ova izložba dobila i dodatnu vrijednost, a o čemu smo sa našim gostom i pričali.
Damir nam je objasnio koliki je uticaj, prije svega romske i jevrejske populacije, ali i ostalih naroda i narodnosti sa balkanskog prostora, na sevdah, kako je sevdah kroz istoriju probijao granice i kako su na to probijanja granica gledali konzervativni građani, kao i kako na ono što danas rade on i brojni drugi izvođači sevdaha, gledaju isti ti konzervativci.
Ako je sevdah ono „kad babo pjeva i plače“ onda je to oslobađanje, ako sevdah već više od vijeka probija granice onda sevdah oslobađa stega, a ako mi pričamo o sevdahu onda pričamo o slobodi, baš kao što to priča i izložba. Stoga, razmaknite okove predrasuda, uzmite dah i uživajte u KUPEK-u # 141. (https://www.mixcloud.com/dejankozul/kupek-141-damir-imamovi%C4%87/)

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare