Šest miliona za “Čaršijske priče”

LESKOVAC

„Čaršijske priče“, projekat Leskovačkog kulturnog centra, na konkursu „Gradovi u fokusu“ Ministarstva kulture i informisanja dobio je šest miliona dinara.

Za taj novac biće urađeni novi portali na ulazu, spoljna stolarija i led osvetljenje, a predviđena je i rekonstrukcija centralnog hola u prizemlju.

Tim povodom danas je održana konferencija za medije na kojoj je direktorka LKC-a Sanja Conić rekla da ulaz i hol u Leskovačkom kulturnom centru zahtevaju novi izgled, jer su portali i eksterijer ove, od države zaštićene zgrade u centru grada, stari više od tri decenije.

„Moram da priznam da sam, od momenta dolaska na čelo ustanove, zajedno sa kolegama, tražila način da obezbedim sredstva kako bi ova zgrada dobila novi ulaz. Prema ideji, postojeće portale zameniće novi od orahovine, a veliki hol, neće više biti samo hodnik, već će biti rekonstruisan, opremljen led ekranima i drugom unutrašnjom dekoracijom. Našli smo način i da izdvojimo ulaz u bioskopsku salu, a biće zamenjena i spoljna stolarija. Moram da se zahvalim Vladimiru Guglu, našem sugrađaninu, koji je mladost proveo u Leskovcu i u Kulturnom centru, jer nam je besplatno uradio projekat.“

Medijima se obratio i gradonačelnik Goran Cvetanović, koji je podsetio da je kultura do pre par godina, bila na marginama i to je urgentno trebalo menjati.

„Smatram da smo, kontinuiranim ulaganjem uspeli u nameri da bar delimično takvu situaciju popravimo. Gotovo da nema dana da se u Leskovcu ne organizuje bar jedno kulturno dešavanje, a što je još značajnije, ona su, ne samo žanrovski različita, nego su i tematski prilagođena svim uzrastima, ukusima i senzibilitetima naših sugrađana. Dokaz da je kultura ostala naš prioritet jesu i brojne investicije u infrastrukturu i opremu. Rekonstruisali smo zgradu Narodnog pozorišta, pomogli formiranje nove stalne postavke u Narodnom muzeju, obezbedili sredstva za digitalizaciju bioskopa, finansirali rekonstrukciju domova kulture u Vučju, Grdelici, Pečenjevcu, Brestovcu i Doma kulture Roma i ulagali u Istorijski arhiv i Biblioteku. Ne treba da zaboravimo i multimedijalni projekat „Zlatno doba Leskovca“.

Prati
Obavesti me o
guest

1 Komentar
Najnoviji
Najstariji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare
povrsno
povrsno
6 godine pre

Nazalost jos nijedan direktor nije podigao kulturu u Leskovcu na zasluzeno mesto. Kultura je i dalje jeftina. Nijedna ustanova kulture, i dalje ne zaradjuje ni za sopstveno odrzavanje, a kamoli da zaradi. Da li je iko od direktora mislio o ovome? Ili sto bi mislio kad gde god zaroni ruku, u gradski, u republicki budzet, on izvuce kasiku, kutlacu meda. Pa da li je onda tesko biti na celu pozorista, LKC, TOL/a , SRC/a i dr? Cime takav direktor mora da se bavi? Platu primaju, iako nista ne urade, je li tako? A ako ponesto odrade, onda klicemo ,,Bravo”, ma bravo.

Da li bi privatno pozoriste naslo nacin da zaradjuje? Bi, sigurno! Prvo ih nigde, ni u LKC, Ni u TOL, ni u SRC ne bi bilo neradnika u visku, koji trose budzet na plate.

Da je ijedan direktor vlasnik LKC/a, pa TOL/a, pozorista, da li bi pamet okrenuo na drugacije stavove, pa i razmisljanje?

Prvo ne bi imali program koji gradjani ne zele da gledaju i plate. Drugo, ono sto gradjani traze, tu zele da se reklamiraju preduzetnici, industrijalci. Trece, mnogo dogadjaja, a ne dva dogadjaja mesecno ili dva godisnje, donela bi mnogo rada, ali i mnogo prodatih karata, mnogo para od izdavanja prostora, mnogo reklamera,a veca gledanost, znaci odnegovana publika, za koju zele da igraju i ostali, izvan Leskovca, jer mogu da zarade i izvan Beograda.
A sta mi imamo. Mozak na otavu, plate ce si budu, dvaput godisnje prelistam da zablistam, tri put se slikam, pare mi sipa budzet, viskovi zaposlenih se slepaju na grbaci gradjana, programski osmisljene aktivnosti dekretom podrzava grad, svi funkcioneri dobijaju nalog da kupuju karte, po 20, 50, 120 karata, da tako podrze ono sto niko ne gleda, direktori kulturnih ustanova kao rukovode, ustvari se lepo zabavljaju, jer ni o cemu ne brinu, ne zaradjuju ni za rezijske troskove, ne pune buzdet, vec suprotno, oslanjaju se na resurse drugih preduzeca, svi ostali su duzni da ih pripomazu u njihoovom ,,uspesnom” foteljanju. I tako se voze, dok ne propadnemo. I u kulturu treba da se investira, i to mnogo vise energije, mozganja, trcanja svaki dan po celi dan. I gde je ta projekcija zaradjivanja od ovakvih investicija_ Sta donosi ulozeno? Niko ih ne pita, pa sto bi ijedan direktor mislio o tome. Prioritet investiranja je u ono sto drzi finansijski ovakve ustanove stabilnim, da ojacaju, da budu samostalnije. Ponekad mislim da su u Leskovcu invalidi kulture. Funkcionisu samo uz pomoc budzeta.

Ima konzumenata kulture, koji kad je dzabe, veruju da nije dobro, ne zele na jeftina mesta, na koja priznacete treba da se guiraju sa mesnim odborima partije koji po nalogu dolaze da ne propadne kulturni dogadjaj. A sramota li je da svi gradjani placamo slikanje direktora i politicara i omladine aktivista koj traze posao, pa po nalogu dolaze, je li to normalno? Pita li se neko gde su pravi istinski zainteresovani za kulturu, ne beze li od krugova koji se vestacki razumeju u kulturu? Da li su ovim isterali stvarno zainteresovane, a kulturna mesta su postala mesne zajednice. Samo cekam kad ce lekarski pregledi u LKC.

Politicke promocije parama svih gradjana, sta reci. Odavno glavni posetioci nisu prepoznatljivi ljubitelji i poznavaoci odredjene materije. I ovo je postala politicka kampanja.