Server: Vučić i Tači shvatili da nema ništa od razgraničenja

BEOGRAD

Srbija je odustala od suvereniteta nad celim Kosovom Briselskim sporazumom, u aprilu 2013. godine, i zahtevom za podelu Kosova po etničkim linijama, ocenio je u Beogradu profesor na Univerzitetu Džon Hopkins i bivši diplomata Danijel Server.

On smatra da “problemi na Balkanu ne zahtevaju veliko američko učešće i da se mogu rešiti diplomatijom”.

Server je u Beogradu predstavio svoju knjigu “Od rata ka miru na Balkanu, Bliskom Istoku i u Ukrajini”.

On je ocenio da je predsednik SAD Donald Tramp “etnički nacionalista”, da je to na Balkanu prepoznato i da je ” otvorilo vrata raspravi o razmeni ljudi i teritorija.

“Mislim da je iz mnogo razloga ideja o razgraničenju užasna. Ali istovremeno pokazuje da Beograd nema nameru da ikada više vlada kosovskim Albancima. Ideja o razmeni teritorija ugrožava Makedoniju i Bosnu, ali i jača poziciju predsednika Putina u naporima da ostvari svoje ciljeve u Gruziji, Moldaviji i Ukrajini”, rekao je Server.

Po njegovim rečima “Vašington se devedestih godina angažovao u BiH i na Kosovu jer je tada imao izuzetno malo problema”, ali da trenutno za Ameriku Balkan nije prioritet, kao ni mnoga druga mesta u svetu.

“Amerika sada ima ogromne probleme u Aziji sa usponom Kine i vraćanjem Rusije i njene moći, koja nam pravi probleme na mnogim mestima u svetu. I Amerika dugo neće previše brinuti za Balkan”, tvrdi Server.

On je rekao i da “niko u Vašingtonu ne insistira na članstvu Srbije u NATO kao i da je i prijem Makedonije i Kosova “kontroverzan” za Vašington. “Svaki novi član NATO znači za SAD preuzimanje nove odgovornosti za odbranu saveznika. Očekuje se da će Makedonija biti novi član, dok će prijem Kosova biti teži” , rekao je Server.

„Verujem da su sve države nastale raspadom bivše Jugoslavije, kao i Albanija, danas bliže ispunjavanju svojih evroatlantskih ambicija“, ocenio je Server.

Kao tri ključna problema koja utiču na napredak, Server je označio spor između Makedonije i Grčke oko imena, normalizaciju odnosa Beograda i Prištine i nefunkcionalnost institucija Bosne i Hercegovine.

Na pitanjer urednice Regionalne informativne agencije JUGpress na osnovu čega tvrdi da su predsednici Srbije i Kosova Aleksandar Vučić i Hašim Tači „shvatili“ da od dogovora o razmeni teritorija nema ništa jer “mali signalki” sa terena pokazuju da je ta ideja još uvek u opciji medju njihovim aktivistima, Server je rekao da to pokazuju “analize i izveštaji” i da u “parlamentima dve države ne bi dobili podršku za tako nešto”.

„Ali loše ideje nikada ne umiru. One su zombiji, a ova je po mom mišljenju zombi“, rekao je Server.

Profesorka Visoke škole ekonomije Nacionalnog istraživačkog univerziteta u Moskvi Ekatarina Entina rekla je da problem Kosova ne može biti rešen van okvira Ujedinjenih nacija.

Po njenim rečima uz Evropsku uniju, stalnu komisiju, koja bi se bavila i drugim problemima na Balkanu, trebalo bi da čine i SAD i Rusija.

„Tako bismo mogli da izbegnemo eksalaciju, a sa druge strane zajedničko rešavanje balkanskih problema, uz učešće Rusije i SAD, moglo bi da postane tačka pomirenja i zbližavanja te dve države koje ipak imaju najveću odgovornost za svetski mir i poredak“, rekla je Entina.

Učesnici konferencije u beogradskom Medija centru na kojoj je predstavljena Serverova knjiga saglasni su u oceni da Baklan, za razliku od devedesetih godina, nije prioritet administracije u Vašingtonu.

Međunarodna situacija mnogo je drugačija nego tada, kaže profesor na američkom univerzitetu na Kosovu Mark Baskin. Uz ostalo, ukazuje da se u rešavanju problema ne bi trebalo oslanjati samo na svet diplomatije.

„Predajem na Kosovu i Albancima i Srbima. Kada razgovarate sa njima i slušate kako oni vide sebe i šta žele, to nije uvek ono što vlade rade“, rekao je Baskin.

Navodeći da dešavanja na Kosovu i teznije u BiH predstavljaju završnicu procesa raspada bivše Jugoslavije, direktor Foruma za etničke odnose Dušan Janjić, kaže da je knjiga Daniela Servera, koja sadrži analizu balkanske krize i njenih posledica, namenjena narodima na Balkanu.

„Onima koji su mnogo patili i koji zaslužuju bolje. Postavlja se pitanje da li sami mogu da pomognu sebi da im bude bolje ili će uvek biti deo podela interesa”, kaže Janjić.

Uz publiku sa Balkana, Ilber Hisa, publicista i diplomata iz Prištine knjigu preporučuje i donosiocima odluka na Zapadu.

„Da li su oni naučili lekciju i da li je mogu upotrebiti u ovom vremenu? Ako postoji poruka za sve nas na Balkanu, to je da ne valja misliti o daljim podelama, ni etničkim, ni u smislu pomeranja granica“, navodi Hisa.

Daniel Server se u knjizi, koju je nazvao i „svedočanstvom događaja iz devedesetih godina“, bavi uzrocima i posledicama ratova, proučava odnose zemalja u regionu, kao i njihove odnose sa EU i NATO.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare