Sertifikati i oprema za rad za deset leskovačkih Romkinja

LESKOVAC

Romski ženski centar „Bibija”uz podršku UN Women u okviru regionalnog programa EU/UN Women “Zaustavljanje nasilja nad ženama na Zapadnom Balkanu i u Turskoj: Primena normi, promena svesti”, realizuje projekat “Pružanje mogućnosti za ekonomsku reintegraciju Romkinja koje su preživele nasilje“, a koji se, između ostalih gradova, sprovodio i u Leskovcu. U okviru ovog projekta realizovano je stručno osposobljavanje za zanimanja koja su najtraženija na tržištu rada, kao i kursevi stranih jezika. Sve kandidatkinje su uspešno položile završne ispite, realizovale sve obaveze i stekle ona funkcionalna i praktična znanja koja će im omogućiti, zaposlenje po završetku ovog projekta.

Slavica Vasić, direktorka Romskog ženskog centra “Bibija” i koordinatorka projekta, kaže da se projekat realizuje od juna prošle godine i da će trajati do kraja septembra.

„Obuhvaćeno je sto žena koje su učestvovale na radionicama o nasilju. Reč je o ženama iz marginalizovanih grupa, ali su uglavnom Romkinje.“

Predsednica udruženja „Leskovačke Romkinje“ Laura Saitović primećuje da je interesovanje Romkinja za radionice i pohađanje obuka bilo veliko.

„Romkinje su kroz radionice upoznate sa vrstama nasilja, kome prijaviti nasilje i kako reagovati u takvim situacijama kada se dese. Devojke koje su završile ubuke su sada osnažene i osposobljene su da rade ono što vole.“

Jedna od polaznica je i Valentina Jašarević, koja je završila je stručnu obuku za negovateljicu. Nada se zaposlenju, kao i sve devojke koje su završile obuke, a sebe u budućnosti vidi pre svega kao zaposlenu ženu.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare