Serijom „Nečista krv“ načinjena velika nepravda prema Bori i njegovom Vranju

VRANJE

Profesorka srpskog jezika i književnosti i spisateljica Branka Marković iz Vranja je ljuta i ogorčena da kako kaže, „ne postoji dovoljno dobra opisna rečenica za moja osećanja prema onome što se čini i radi sa predivnim Borinim delom i njegovim likovima“.

U autorskom tekstu za JUGpress, ona kaže:

Vranjanci su iznenađeni ovih dana. Ogorčeni. A povod za toliku uzbunu i „ukrštanje koplja“ sa fikcijom scenarija Vojislava Nanovića – „Nečista krv“ – rađenim po „motivima“ književnih dela klasika srpske realističke proze – Bore Stankovića je – apsolutno iskrivljena slika vranjske stvarnosti 19. veka i njenih žitelja, tj. junaka Borinih dela.

Naročito je Vranje kivno na filmsko platno nove i neverodostojne prezentacije likova i vremena koje je Bora opisao, stavljajući vranjsku ženu u ambijent golotinje, raspusništva i bluda, te prikazao Vranjanke, naše bake i čukunbake – kako „ripav gole na svoje gazde i adžije“, bez trunke srama i onog patrijarhalnog vaspitanja i svetosti koje je i Bora opisivao. Jer….nikako nije moguće da su služavke (izmećarke)  seljančice ili gradske devojke, udovice, žene toga doba, pokazivale tako smelo i javno svoje strasti, prosto se nudeći bilo kome.

Sveštenstvo je poniženo, red u kući i svetost tradicije i vranjske porodice gde svekar nije bio svodnik koji je snaje poturao Arnautima i Turcima, gde muževi nisu slali svoje žene i majke svoje dece u manastire, gde se žena, kad zatrudni sa seoskim učiteljem – ubija. Izopačenost postupaka Borinih junaka bukvalno je prikazana u novoj seriji. Kao u nekoj lošoj sapunici na istoku – nova serija se prosto podsmeva ovom južnom gradu sličnom kupleraju gde svako radi šta god želi! Kao da je i sam, sada pokojni Nanović – oduvek uživao u scenama golotinje i bluda, dok toga nema u Borinom Vranju, pa takvi motivi nisu mogli biti ni korišteni za novu seriju. Jeste da su snohačenje, rodoskrvnuće – bili sporadično prisutni u planinskim i zabitim selima južne Srbije, (ostatak primitivnih rituala prastarih Slovena) ali ne samo u njoj, već je pečalbarstva i drugde u Srbiji bilo. Posledica toga bilo je snohačenje, koje ni Bora nije opisao u „Nečistoj krvi“ već je temu samo dodirnuo – kada gazda Marko polazi prema Sofkinim odajama ali se vraća!

Nanović je, ranije, već uradio film „Koštana“, davnih pedesetih, pa je čak i veselu Cigančicu delimično obnažio a odlično se zna kako su vaspitavane žene nekad u romskom društvu, pa je ta obnaženost još i tad izgledala kao naučna fantastika. Ipak, prilikom skorašnjeg gostovanja Vranjanaca u „Šarenici“ RTS1 ( čija tema nije bila da Vranjanci govore o novoj seriji ali da ipak, usput naprave paralelu – nova serija i Borino Vranje, kako smo očekivali) nije nam dato da o tome bilo šta kažemo, bar kratko, i time ispoštuju ljude i mesto koji su novoj seriji poslužili da se od Borinog dela napravi – cirkus! Dakle, serija, film su u redu. Pravljeni za komercijalnu gledanost i moderno viđenje jednog Vranja 19. veka.

Ali, ta fikcija i novi pristup – trebalo je i moralo da idu samo dotle dok nisu ugrozili i obeščastili vranjsku ženu koja je od jutra do mraka bila služavka drugima nemajući pravo ni na šta, a kamo li da 24 sata misli o fizičkom zadovoljstvu!

Vranjanci su s pravom zgroženi jer svoje Vranje, svoje bake – ikone, svoj dijalekat, svoje običaje, tradiciju i patrijarhalnost u svemu, svoja kandila koja su gorela danonoćno na grobovima njihovih najmilijih – u novoj seriji nisu videli! Sve ono što je Bora znalačkom psihologijom vrsnog pisca predstavio svetu, jedan je Nanović sa režijom 21. veka strmoglavio u ponor i jedan entitet, jedan domaćinski narod ogolio u ružnom svetlu ne držeći se istine čak ni u fikciji! Promeniti naziv serije, njenih aktera, umesto Vranja izabrati mesto bilo gde u Srbiji – i nek se onda dive produkciji nečeg što u Vranju nije bilo. Predstaviti Vranje bez njegovog govora, duha, običaja pravoslavnih, bez vere, bez patrijarhalnosti u svemu – greh je i bruka za nas, Vranjance, nepravedno prema Bori! Ja se izvinjavam ali – neko je morao i da glasno kaže.

Branka Marković

Prati
Obavesti me o
guest

30 Komentara
Najnoviji
Najstariji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare
Struka
Struka
2 godine pre

Znate šta, ako nemate ozbiljnu filmsku ili književnu kritiku, objavljivanjem ovakvih literarnih uradaka srozavate ne samo sebe i novinarsku profesiju, nego i filmsku. Zamislite sada svaki profesor ili bilo ko drugi da se javi i raspravlja o istorijskim nepodudaranjima i deli lekcije iz morala. Jeste da smo nekad imali cenzore, ali oni su se bavili kvalitetom sadržaja i nešto ovako napisano nikad ne bi dospelo u stručnu javnost jer je iz domena “ko o čemu…” Bora se u svojim delima bavio dvostrukim moralom i naličjem jednog društva a takođe je sebi davao umetničku slobodu i, kako kaže Vikipedija – У једном предавању је признао да је своје ликове обликовао према причама које је слушао и спајао елементе више личности како би његови ликови деловали пуније. Neko ko piše protiv slobode izražavanja i protiv umetničke slobode je književnica? Sumnjam. A danas u prosveti može da radi bilo ko. Kakva zemlja, takva struka.

Struka
Struka
2 godine pre
Odgovori  Jugpress

Hvala na obaveštenju, evo poslaću vam i ja svoj stav kao stručni tekst jer sam nagrađivani reditelj, pa ga objavite. Profesori i doktori u Srbiji su sumnjiviji od Vikipedije. Vikipedija se revidira ukoliko se izvor pokaže kao nepouzdan a ja lično popunjavam filmsku bazu IMDb pa mi je odlično poznato kako takve baze podataka funkcionišu.

Ivica
Ivica
2 godine pre
Odgovori  Struka

Kad ustrojiš svoje pismo i prestaneš da šaraš malo latinicu, malo ćirilicu, kad pokažeš svedočanstvo osnovne škole, javi se da diskutuješ o kvalitetima profesora.

Zadnji put uredio 2 godine pre Ivica
Struka
Struka
2 godine pre
Odgovori  Ivica

Nema potrebe da ustrojavam, pismena sam na oba pisma a nadam se i čitaoci. A fool thinks himself to be wise, but a wise man knows himself to be a fool.

Aligrudic
Aligrudic
2 godine pre

koj si ima cavku, t`j si vika iss 🙂

Lela
Lela
2 godine pre

Tuzno je da se na ovakav nacin prikazuju zene, likovi Bore Stankovica.Zgrozena sam .
Umetnicka sloboda ne sme da zaprlja ovako delikatne likove sa kojima su citaoci decenijama saosecali a sad ih neko predstavlja kao proste i vulgarne zene.

Djura Leskovac
Djura Leskovac
2 godine pre

Ova serija predstavlja Borino Vranje, baš onoliko koliko je Leskovac ikada imao zlatno doba. Ovo je čak mnogo, mnogo gore od čuvene “Raške koja piški” i Nemanjića (tandem Mihić-Marinković) . Aplauz autorki teksta za živu istinu koju je saopštila.

P.S.

Može vlasotinački zet da se sprda sa Đošom i Tikom i time sjebe čitav Leskovac za vjek i vjekova, ali niko u ovoj zemlji ne sme da se zajebava sa velikim Borom Stankovićem!

Nedodorljivi
Nedodorljivi
2 godine pre
Odgovori  Djura Leskovac

“….ali niko u ovoj zemlji ne sme da se zajebava sa velikim Borom Stankovićem!
Ma šta nam napriča? Veliki google naučnik Đura rešio da vaspostavlja nove tabue? Zabrana kritike pisaca!
Jel ćeš lepo i demokratski da umlatiš onog ko se zajebava sa Borom ili ćeš da pokreneš inicijativu da se izglasa zakon o zaštiti imena, lika i dela. Počni sa Vučićem, pa nastavi redom…
Svako može da bude izložen kritici. Ne sme biti zaštićenih ako mislimo da budemo normalno društvo.

Tarantino
Tarantino
2 godine pre

Film i serija su veliki promašaj. Nema ništa lepo i dobro urađeno. Zgrožen sam scenama i glumom, veoma loše! Pokušali su na Holivudski način da odrade. Valjda je kao to sada moderno ali im je ispali nakaradno. Ja kao veliki poznavalac kinematografije dao bi im 2/10 za uzaludan trud i sramno prikazivanje njihove neke zapadnjačke fikcije.

Malograđanska Srbija
Malograđanska Srbija
2 godine pre

Pravljenje serije je umetnost, a umetnost ne sme ništa da ograničava. Neka ova profesorka srpskog sedne i napiśe scenario koji ċe odgovarati njenom intelektu i lažnim malograđanskim vrednostima.

Vranjanka
Vranjanka
2 godine pre

Razumljivo je da je pravljenje serije umetnost i da je dozvoljeno pustiti maštu,ali ne i u ovom slučaju,kada se vezuješ za književnika i njegova dela.Da li ima smisla da se jedno velelepno i priznato delo u svetu, na ovakav način skrnavi i totalno preokrene i uništi. Našta to liči?
Profesor, Branka Marković je vrhunski stručnuak i poznavalac Borinih dela i starog Vranja,jer i sami njeni preci su živeli u Borino vreme.

Malograđanska Srbija
Malograđanska Srbija
2 godine pre
Odgovori  Vranjanka

Čitali ste Majstora i Margaritu? I gledali ste film Saše Petrovića?

Film,hvala bogu, nije iskopirana knjiga na filmskoj traci što svetina očekuje da bi zadovoljila svoj konformizam i nedostatak razumevanja za umetnost.
Narod, svetina traži svoju umetnost, svoju kulturu. I onda dobije Kursadžije, jer više od toga i ne zaslužuje.
Nisam čuo da je Sovjetska akademija nauka i umetnosti zamerila Jugoslaviji zbog filma koji nije u skladu sa knjigom uz preporuku da se sledeći put više “ vezuje za književnika i njegova dela”.

Malograđanska Srbija
Malograđanska Srbija
2 godine pre

Kritika je samo ono što je iz pera kritičara, a sve ovo ovde su naklapanja.

Ivica
Ivica
2 godine pre

A ti imaš prava da procenjuješ ko sme, a ko ne sme da iskaže svoje mišljenje? Kritike se prikazuju u stručnim časopisima i namenjene su struci. Profesorka je izrekla svoj stav, ali nije namenjen gluperdama, tako da se ti ne obaziri na to, nego ‘ajd tamo uz TV i Farmu, gde ti je i mesto.

Dragan
Dragan
2 godine pre

Umetnost neograničena a kritka da bude ograničena. Pa ne ide to tako.

Malograđanska Srbija
Malograđanska Srbija
2 godine pre
Odgovori  Dragan

Moźeš da kritikuješ, ali to nema nikakvi težinu. Kritika je za “struku”. Moraš da poseduješ mnogo znanja i veštine da bi bio kritičar. Ovako si samo gledalac, ništa više.

Šeron Stoun
Šeron Stoun
2 godine pre

Ma kakvi, u Vranje se ljudi nesu onodili!

Gordana
Gordana
2 godine pre

U potpunosti se slažem sa komentarom prof. Branke Marković.Dela Bore Stankovića oslikavaju ženu sa željama,snovima,stradanjima,bolom i patnjom,potčinjenu muškarcu,običajima,nepisanim zakonima,porodici.
U seriji Nečista krv ženu predstavljaju kao obično razvratno biće koje naskače na sve što je muško.
Ko je čitao Borina dela zna šta želim reći.
Razočarana sam ekranizacijom dela,a o dijalektu već i da ne govorim.
Borimo Vranje ima dušu,miris,zvuk…

Sirotinja raja
Sirotinja raja
2 godine pre
Odgovori  Gordana

Svaka cast Branka,potpuno ste u pravu…

Mile
Mile
2 godine pre

Слажем се са Вама. И мени се чини да су људи који не познају Борина дела урадили ову серију. Нити су пренели дух Врања, нити дијалект. Осећам се врло глупо док слушам дијалект којим говоре Борини јунаци. Све у свему, јадно и понижавајуће. Изгледа да се неки стиде што не познају јужне дијалекте, а срж Бориних дела је управо врањски дијалект. А и сценарио је “франкенштајн”. Не заслужује да носи наслов који носи, ни у ком погледу.

Miks
Miks
2 godine pre
Odgovori  Mile

Bravo tako je, Branka sve tacno rece i u metu, a nije mi jasno sta ovaj patuljak nasilnik Bjelogrlic radi i ko njega finansira, on bi trebao u corku za razne kombinacije.

Tarantino
Tarantino
2 godine pre
Odgovori  Miks

Botovima ovde nije mesto. Pricamo o umetnosti i nakaradnom prikazivanju vremena pre samog romana.

komunalna radi selektivno
komunalna radi selektivno
2 godine pre

tad isto bilo samo nije imao fejsbuk i smart telefon sa kamerom u to vreme su i javne kuce bile legalizovane tako da onej rabote nisu falile

Igor
Igor
2 godine pre

More sve toj neznalice pišev i neznajev oni ništo kako je bilo ta'g..Ja nemožem od Beč da zborim, nebe tam,ali u Vranje se rodi i od tj narod znajem kodža…Ko i od onoj :100 kila svinja,200 kila maz….Koj god da me pituje,ja mu gu objasnim tuj zagonetku,koju napraviše nas na lažovi a ne na promoćuren narod i snalažljiv….
Beše takoj za toj tursko vreme Vranjanac.Imaše si jedno svinjče tam oko 100 kila.More beše golema familija:baba,deda,tatko si,majka ….3 deca.
Misli si on:ako ga zakoljem ovoj svinjče će bidne malko meso,koske,maz kolko za ćef a ne za zeljančiki.Seti se on i prodade ga te kupi 200 kila maz…Imaše svi da jedev i za zeljančiki beše do Velikden imaše da se jede maz.Malko na leb sas alevu papriku,malko za razne banice i željančiki…Prekaraše gu zimu …Toj je istina…samo da vi reknem.

Dragana N
Dragana N
2 godine pre
Odgovori  Igor

E to je vranjanski dijalekt! Mene je zgrozio dijalekt u seriji. Ako pravite nesto i pozivate se na nekog, onda budite autenticni. Mucno mi je gledati seriju!

Sirotinja raja
Sirotinja raja
2 godine pre
Odgovori  Dragana N

U pravu ste,slazem se, i mislim da bi se verno prikazao govor i dijalekt u ovom slucaju,morali bi da u seriji igraju glumci sa juga,ali onda beogradjani ne bi dosli do izrazaja…zar ne? Isto je i sa Zonom Zamfirovom…

komunalna radi selektivno
komunalna radi selektivno
2 godine pre
Odgovori  Igor

posto vidim da mnogo znas da uzmes da ti napises scenario

Mile
Mile
2 godine pre

Колико се ја сећам, и Стеван Сремац није био “јужњак”, али је написао Зону на “јужњачком”, или ти “старо србијанском” дијалекту. И Бора, а и Синиша Павић, нису писали на чистом дијалекту, јер би био превише “неразумљив” за остатак србијице. Има нешто у тим дијалектима што је много лепо, некима симпатично, а некима служи за подсмех. То зависи од ширине образовања. Ми са југа разумемо и говоримо књижевни српски језик, а они који нас не разумеју нека се замисле колико су образовани.