SERTIFIKATI ZA DVANAESTORO NEZAPOSLENIH ROMA

LESKOVAC

(www.novanasarec.org.rs)

Nakon uspešno završene obuke „Put do uspešnog preduzetnika“ u  leskovačkoj filijali Nacionalne službe za zapošljavanje (NSZ) 12 nezaposlenih Roma sa evidencije filijale , dobilo je sertifikate.

Oni će moći da konkurišu za dodelu subvencije za samozapošljavanje na osnovu javnog poziva koji je otvoren do 30. juna ove godine.

Konkurs za Rome podrazumeva i subvencionisanje trgovine, pored usluga, zanata i proizvodnje.

Zainteresovanih kandidata za obavljanje ovih vrsta delatnosti ima

Na obuci su polaznici  upućena u to šta to znači biti preduzetnik, kako odabrati ideju za ulazak u preduzetničke vode i šta ih očekuje kada krenu sa biznisom.

Ključno za konkurs je izrada biznis plana, jer se odabir kandidata vrši upravo na osnovu bodovanja biznis plana, rekla je Sanja Cvetković, savetnik za razvoj preduzetništva u NSZ-u.

Obuka „Put do uspešnog preduzetnika“ sprovodi se u okviru projekta „Ovde smo zajedno“ koji finansira EU, a sprovodi OEBS.

Leskovac je jedna od 20 lokalnih samouprava koje su kao pilot opštine obuhvaćene prvim, drugim i trećim ciklusom.

Obuka je deo akcionog plana iz oblasti zapošljavanja. Formiran je Mobilni tim za inkluziju Roma grada Leskovca, i u okviru tog projekta predviđena je obuka koja je sprovedena.

Jako je bitno da polaznici započnu sopstveni biznis, da se ne zadrže samo na završenoj obuci.

Dva zahteva za dodelu subvencija već su podneta, očekuje se da će ove godine da ih bude više, što je značajno jer prethodnih godina nije bilo zainteresovanih, rekla je Dragana Simonović, savetnica u NSZ-u i član Mobilnog tima za inkluziju Roma.

Prema evidenciji NSZ-a, na nivou grada 234 Roma je nezaposleno, a na nivou okruga 2.481, od toga je 45 post žena.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare