Selo Katun bilo u znaku manifestacije „Miholjski susreti sela“  

VRANJE 

Manifestacija „Miholjski susreti sela“ u saradnji sa Ministarstvom za brigu o selu danas su održani širom Srbije i cilj je razvoj ruralnih sredina. 

Na području grada Vranja domaćin je bilo selo Katun. Manifestacija je priređena, u subotu, u dvorištu seoske crkve. Susreti su okupili veliki broj posetilaca. 

Podsticaji i realizacija aktivnosti i projekata koji doprinose unapređenju sela u svim segmentima neophodni su za ostanak ljudi u seoskim sredinama, pre svega mladih, rekao je na otvaranju manifestacije gradonačelnik Vranja Slobodan Milenković. 

„Zbog toga je potrebno kreiranje ambijenta sa svim potrebnim uslovima i sadržajima koji omogućavaju kvalitetan život ljudi. Očuvanjem sela čuvamo tradiciju i kulturni identitet i zbog toga je afirmacija ruralnih područja prioritetet. Lokalna samouprava i u narednom periodu nastaviće sa podsticajnim merama i ulaganjima u seoske sredine, jer bez toga nije moguć sveobuhvatni razvoj društva i države. Briga o selu mora biti jedan od prioriteta državnog i lokalnog rukovodstva“, istakao je gradonačelnik. 

Održan je kulturno umetnički program ,,Nazdravlje nam zdravica” i ,,Tradicijom čuvam kućni prag“, učenika seoskih osnovnih škola sa teritorije grada Vranja. 

Posetiocima su kulturnu baštinu predstavili učenici iz Kosovskog Pomoravlja.  

Organizovane su i Igre bez granica za decu i odrasle, kao i Kviz znanja i nastup folklorista. 

Izložba rukotvorina, radionica grnčarstva, zatim prezentacija tradicionalnih jela, domaće rakije i vina, kao i poljoprivrednih proizvoda, bili su deo programa manifestacije „Miholjski susreti sela“, 

Pokrovitelj ovog događaja su Ministarstvo za brigu o selu i Grad Vranje, a organizator Kulturno-obrazovni centar. 

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare