Selić: Sporazum Beograda i Prištine nemoguć, Zapad nedosledan

BEOGRAD

(FoNet)

Zamrznuti konflit na Kosovu je nemoguće održati, jer je Srbija na kolenima, možda i leži, izjavio je u intervjuu FoNetu književnik Momčilo Selić, koji smatra da je sporazum Beograda i Prištine nemoguć, jer se Zapad, kao druga strana, ne drži nijednog sporazuma.

On je, u okviru serijala razgovora Kosinus, rekao da ono što je „silom oteto, moramo na silu i da vratimo“, dok bi do vremena kada bi to moglo da se uradi trebalo voditi specifičnu „gerilu“.

Srbija će da trpi koliko može dok ne dođe vreme da se to reši na jedini način kako je i nastalo, jer „siledžijski akt mora silom da se suzbije“, rekao je Selić novinaru Davoru Lukaču. Kad, ako treba, i za 100 godina, „inače ćemo otići vragu“, napomenuo je on i podsetio „da smo 500 godina čekali da rešimo siledžijski akt Osmanlija“.

Kompromisno rešenje između Srbije i Kosova se ne može postići, zato što su to dve nejednake strane, smatra Selić, uveren da „Priština nije Priština, nego Vašington, a Beograd nije ni Beograd“. Za njega je neprihvatljiva ideja o razgraničenju, jer je to isto kao i zamrznuti konflikt, a i Helsinški sporazum je specifično protiv bilo kakvog razgraničenja.

Selić ne vidi rešenje ni u nekom dogovoru ili međunarodnoj konferenciji i ukazuje da u proteklih 20 godina nijedan dogovor nije poštovan. Velike sile sad međusobno stavljaju „ad akta“ dogovor koji je na granici da li će da bude nuklearnog rata ili neće. O čemu govorimo, upitao je Selić. Mi moramo da budemo ono što zovu „hajdučka država“, na najbolji način kako je to moguće u ovim uslovima, ponovio je on i upozorio da „nemamo šanse kao narod“, ako igramo njihovu „pipirevku“.

Selić je naglasio da je za njega najvažniji opstanak na „sopstvu“, kako naziva nacionalni identitet, jer „narodi ili imaju sopstvo ili ga nemaju“. Kako je objasnio, ako izgubiš „sopstvo“, ako bi svakih 50 godina trebalo da budemo neki drugi narod, sa drugom psihologijom i karakterologijom, „onda smo gotovi, gori smo od ostalih“.

„Ostali to mogu da rade bez mrtvih, a nas bi to koštalo, što se pokazalo“, predočio je Selić, koji je mišljenja da pitanje stolice za Kosovo u UN ne zavisi od Srbije, „jer će UN to ionako to uraditi kako hoće“. Čak i da Srbija prizna članstvo Kosova u UN, apetiti Albanaca neće prestati sa sadašnjim granicama, predvideo je Selić i pozvao da se pogleda mapa i vidi dokle oni sa „velikom Albanijom“ hoće da idu. On je uveren da referendum o Kosovu ne bi rešio ništa i da bi „jedini referendum mogao da bude da li se boriti svim sredstvima za ono svoje ili ne“.

Selić, međutim, smatra da u Srbiji takvo pitanje građanima na izjašnjavaju nikada neće biti postavljeno. Upitan šta za njega lično znači Kosovo, on je odgovorio da je sada postalo više nego što je bilo 1389. godine. Kako je obrazložio, tada je to bio jedan vojni sukob, „a sada je to pitanje da li ćemo mi biti što smo bili ovih 1.000 godina koje beleži naša istorija, ili ćemo postati nešto drugo“.

Ako postanemo nešto drugo, ja ne vidim zašto i da trajemo. Možda se pretvorimo u ono što su oduvek hteli, u Austrougare, Amerikance, Albance, o tome se radi. To je Kosovo, i to je za mene lično Kosovo, zaključio je Selić.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare