Sekulić: Odlaganje zaokreta

BEOGRAD

Ako je suditi po izjavi ministarke za evropske integracije da će Srbija usaglasiti spoljnu politiku sa Evropskom unijom (EU) kad uđe u nju, taj zaokret se ne odlaže za sutra, nego za nikad, izjavio je za Demostat glavni i odgovorni urednik agencije FoNet Zoran Sekulić.

Da li se stvari kreću u tom pravcu najbolje ćemo početi da primećujemo čitajući naslovne strane medija pod kontrolom vlasti, hedove na informativnim kanalima koje kontroliše vlast, ali i po izboru sagovornika koji će u medijima analizirati spoljnu politiku Srbije, ukazao je Sekulić.

Tek tada ćemo moći da vidimo da li se menja narativ, bez obzira da li je taj zaokret iskren ili se radi iz krajnje pragmatičnih razloga i interesa vlasti, naveo je on.

Prema oceni Sekulića, predsednik Srbije Aleksandar Vučić relativno brzo može da dovede do promena u javnom mnjenju u onom delu biračkog tela koje njega podržava, uz pomoć medija koje kontroliše.

Ne zato što bi taj deo glasačkog tela naprasno počeo da veruje u EU, već zato što veruje njemu i šta god da kaže oni će ga podržati, rekao je Sekulić.

Problematičan je, međutim, onaj deo javnosti koji je imao neke iluzije proevropske prirode, a koji je sada, kako kaže Sekulić, ubijen u pojam i Vučiću ne veruje ništa.

Oni će taj zaokret, ako do njega dođe, videti kao neiskren, jer u njemu neće prepoznati proevropsku politiku, nego će videti da to Vučić radi kako bi jačao sopstvenu poziciju i interese, naveo je.

Pretpostaviće i da će Evropljani takav privid podržati, jer će igrati na kartu stabilnosti i stabilokratije, suočeni sa svojim problemima, posebno posle ruske invazije, dodao je Sekulić.

Kad je reč o Rusiji, Sekulić smatra da bi Vučić na otklonu radio oprezno, bez direktnih i javnih poruka i bez direktne osude Rusije i ruske agresije.

Ako i dođe do distanciranja, biće u svilenim rukavicama. Videćemo koje će sankcije biti na stolu, mada je sada momentum za njih prošao i kada bismo se opredelili za nešto sa švedskog stola sankcija, niko nam ne bi verovao da je to zato što smatramo da je invazija nedopustiva, nego zato što smo primorani, kazao je Sekulić.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare