Šefovi misija EU o Visokim Dečanima i izgradnji auto puta

PRIŠTINA

Predstavnici misija više zemalja Evropske unije u Prištini saopštili su da su prištinske institucije dužne da u potpunosti poštuju svoje propise o specijalnim zaštićenim zonama i međunarodne obaveze u pogledu zaštite verske i kulturne baštine.

 

„Nakon posete šefova misija EU na Kosovu Specijalnoj zaštićenoj zoni u Dečanima, 26. jula 2018, pozdravljamo dogovor između članova Saveta za sprovođenje i nadgledanje (SSN) da je Kosovo dužno da u potpunosti poštuje svoje zakonodavstvo o specijalnim zaštićenim zonama i svoje međunarodne obaveze u pogledu zaštite verske i kulturne baštine, kao i pripadnika svojih zajednica”, navodi se u saopštenju.

” Dok EU priznaje vrednost puteva koji povezuju zajednice, primenjive procedure moraju biti ispoštovane. Pre bilo kakve radnje koja pogađa specijalnu zaštićenu zonu treba se konsultovati Savet za sprovođenje i nadgledanje (SSN), a odluke istog u potpunosti ispoštovati u interesu zaštite verske i kulturne baštine i podržavanja vladavine prava u skladu sa međunarodnim obavezama Kosova. EU podseća prethodnu obavezu Kosova da se ne počne sa radovima na putu sve dok obilaznica nije u potpunosti isplanirana i finansirana i apeluje na poštovanje ove obaveze“, dodaje se u saopštenju .

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare