Šef odeljenja za saradnju Delegacije EU posetio Leskovac

LESKOVAC

Šef Odeljenja za saradnju Delegacije Evropske unije u Srbiji Nikola Bertolini obišao je Centralno postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda u Bogojevcu, jedan od projekata koji su finansirani sredstvima Evropske unije. Sa njim je bio i gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović koji ovom prilikom sa Bertolinijem razgovarao o podršci koju je Grad Leskovac u prethodnom periodu dobijao od Evropske unije, o projektima na kojima se trenutno radi, kao i o onima čija se realizacija očekuje u narednom periodu, a izrazio je i zahvalnost Evropskoj uniji za finansiranje izgradnje prve faze Postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda – Linije vode, u vrednosti od 10,4 miliona evra.

„Linija mulja je izgrađena sa 497,5 miliona dinara, a sa izgradnjom kolektora sve ukupno u ove objekte uloženo je oko 2,2 milijarde dinara. Predstoji nam treća faza projekta Upravljanje otpadnim vodama grada Leskovca. Početak njene realizacije se očekuje septembra ili oktobra meseca. Finansiraće se sa osam miliona evra Kraljevine Holandije i deset miliona Vlade Republike Srbije iz aranžmana o kreditnom zajmu zaključenom između RS i Banke za Razvoj Saveta Evrope. Već sutra naš tim ide u Beograd kako bi komisija definisala dalje pravce delovanja za realizaciju ORIO programa. On se sastoji od uvođenja kanalizacije u 16 naseljenih mesta, za 20 hiljada ekvivalenata, sa dužinom kanalizacione mreže od 78 kilometara. Očekujemo da od početka sprovođenja programa kanalizaciona mreža bude završena za oko godinu dana i da kvalitet vode koja odlazi u reku bude još bolji.“

Gradonačelnik je naglasio da se trenutno u saradnji sa Evropskom unijom radi na energetskoj sanaciji objekta Osnovne škole u Guberevcu sa ulaganjem od 172.000 evra, a realizuje se i projekat uređenja vidikovca Sokolica kod Skobaljić grada sa oko 200.000 evra.

Nikola Bertolini, šef Odeljenja za saradnju Delegacije EU u Srbiji, kaže da je prvi put u Leskovcu i veruje da ovo neće biti poslednja poseta.

„Nalazimo se na lokaciji jednog projekta koji je ekološki veoma važan i koji je realizovan uz podršku Evropske unije i uz učešće lokalne samouprave Leskovca. Radi se o velikom ulaganju u jedan od najvećih gradova na jugu Srbije, što pokazuje potencijal da jug može da dobije i veće projekte i veće finansije, što zavisi donekle od kontinuiteta i dinamike dijaloga između Prištine i Beograda. Leskovac i jug Srbije se suočavaju sa velikim izazovom, a to je odlazak mladih ljudi. Upravo zbog toga, svaki projekat koji se bavi ovim pitanjem i pomaže u njegovom rešavanju biće na listi naših prioriteta. Na kraju, mogu da obećam gradonačelniku da ću opet doći u Leskovac i nadam se da će Morava tada biti dovoljno čista da možemo da plivamo u njoj“.

ULAGANJA U JUG SRBIJE ZAVISE OD RAZVOJA DIJALOGA BEOGRADA I PRIŠTINE

Na pitanje novinarke JUGpressa da oceni li se na adekvatan način troši novac građana EU i koliko će građani juga Srbije imati koristi od toga, Bertolini je rekao da je izuzetno pozitivno iznenađen posetom u Lebanu.

„Oni su mala opština, ali uspevaju da sprovedu projekte. Njihov ukupan budžet za investicije i ulaganja je manji od miliona evra, na šta mi dodajemo svoja sredstva. Danas smo imali prilike da vidimo dnevni boravak za decu sa posebnim potrebama, koji je završen u roku od godinu dana. To je upravo jedna pokazna vežba efikasnosti, a želim da kažem i da je rad, naročito sa decom koja imaju posebne potrebe, jedan od najvažnijih znakova da neko mesto je zdravo.“

Bertolini je pojasnio i da li će biti zastoja u pomoći ako bude zastoja u dijalogu između Beograda i Prištine, rekavši da jug Srbije je uključen u tekuće projekte, te da su sredstva već tu na terenu.

„Mimo toga, odnosno preko toga, ukoliko se dijalog između Beograda i Prištine bude razvijao u pozitivnijem smeru, ne kao prethodnih nedelja, biće preduzeti dodatni koraci da se doda još sredstava za ovaj deo.“ (kraj) IS/LJS

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare