Šef Delegacije EU u Srbiji Nikola Bertolini posetio Lebane

LEBANE

Šef odeljenja za saradnju Delegacije Evropske unije u Srbiji Nikola Bertolini posetio je danas Centar za dijalizu i obišao Dnevni boravak za decu sa smetnjama u razvoju “Sunce” zajedno sa predsednikom opštine Lebane Ivanom Bogdanovićem.

Nikola Bertolini je pri ovoj poseti imao prlike da vidi uređaje koji su nabavljeni uz pomoć Evropske unije i izrazio je zadovoljstvo zato što se sredstva Evropske unije koriste na najbolji mogući način.

“Tajna je da se radi sa mladim ljudima. Ono što ja uvek kažem jeste da vas molim da ulažete u mlade  ljude. To je najbolji način da se zajednice razvijaju, a da mladi ljudi ostaju ovde.”, rekao je Bertolini i dodao “U Srbiji ima više sredstava Evropske unije od one sume koja se zapravo koristi i uzrok za to je nedostatak pripreme projekata i nedostatak kapaciteta, dakle što više projekata pripremite, što više kapaciteta obezbedite, to će više biti sredstava na raspolaganju.”.

Bogdanović je najavio da će se, u saradnji sa Evropskom unijom, u narednom periodu baviti rešavanjem pitanja ekologije na teritoriji opštine Lebane i prerade otpadnih voda i dodao da su dobijena sredstva od 100.000 evra uložena u vodosistem u Ždeglovu i preko 100.000 evra je uloženo u fabriku vode u Grgurovcu.

Opština Lebane je, prema rečima predsednika Bogdanovića, spremna da, uz podršku Evropske unije, realizuje rekonstrukciju vodovodne mreže na teritoriji opštine Lebane, gde je iznos projektne dokumentacije dva miliona evra, takođe i da reši vodosnabdevanje u devet sela nizvodno od Lebana gde građevinska dozvola iznosi šest miliona evra.

“Što se tiče radova koji predstoje u “Suncu” to je 180 hiljada eura za rekonstrukciju objekta, 40 hiljada eura su sredstva koja su neophodna za rad i finansiranje, a što se tiče hemodijalize tu je oko 30.000 eura koja su došla iz evropskih programa i ostatak iz Ministarstva zdravlja i opštine Lebane”, rekao je predsednik Bogdanović.

Predsednik opštine je takođe rekao da se očekuje raspisivanje javne nabavke u narednih par dana u julu mesecu i nakon završetka celokupne procedure kreće se sa rekonstrukcijom objekta.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare