Sednica skupštine Grada Niša u znaku prepucavanja o godišnjim izveštajima preduzeća

NIŠ

 Pred odbornicima gradskog parlamenta našli su se izveštaji i analize o radu javnih preduzeća i ustanova ali i usvajanje pravilnika za određivanje visine naknade za priključak na toplovodnu mrežu. Odbornik opozicije Branislav Jovanović je kazao da je nedopustivo da dobit svih javnih preduzeća bude samo tri miliona dinara i da treba podhitno uvesti privatno-javno partnerstvo da bi preduzeća zarađivala a ne poslovala sa gubicima.

  Petu sednicu obeležilo je verbalno prepucavanje na relaciji Jovanovića sa odbornicima vlasti Zoranom Perišićem i Darkom Bulatovićem koji su na njegove prozivke odgovrali istom merom. Dok je Jovanović Perišića optužio za navodno „nameštanje tendera za stentove“ ovaj mu je odgovorio da je u Nišu poznat po nadimku „10 posto“. Tako je rasprava o poslovanju ustanova i preduzeća otišla u drugi plan jer se o tome najmanje govorilo.

                        Kada se situacija usijala predsednik skupštine Boban DŽunić proglasio je tehničku pauzu i pozvao šefove odborničkih grupa na konsultacije. Sednica je nastavljena u popodnevnim satima.

                        Izveštaji gradskih preduzeća o prošlogodišnjem poslovanju, među kojima su četiri imala gubitke, kao i odluka da Narodni univerzitet može da se finansira iz budžeta grada, izazvali su polemike među odbornicima na jučerašnjoj sednici Skupštine grada.

                    “Gorica” je prošlu godinu završila sa gubitkom od 16,5 miliona dinara, gubitak Gradske Toplane iznosio je 54 miliona, Tržnica je bila u manjku od oko 13 miliona, a Nišstan od 903.000 dinara. Vladislava Ivković, pomoćnik gradonačelnika Niša, objasnila je da je “Gorica” prošle godine imala finansijske probleme, koji su uzrokovani naplatom potraživanja radnika po sudskim odlukama. Gubici Toplane posledica su revalorizacije robnih rezervi, a Nišstana “knigovodstvene evidencije”. Tržnica je imala veće rashode zbog isplate otpremnina za 18 radnika čiji je radni odnos prestao zbog odlaska u penziju.                  

                                 ”Gorica” je rak-rana Grada od samog osnivanja preduzeća. Svi su izgledi da će se to prevazići. Naime, ili će se “Gorica” konsolidovati ili će se vratiti u okrilje većeg preduzeća, Mediane. Sačekaćemo malo, da bi videli analizu novog menadžmenta, pa će se odlučiti da li će preduzeće nastaviti da posluje kao samostalno ili će poslovati u okviru većeg preduzeća”, rekao je   Zvezdan Milovanović, šef odborničke grupe “Aleksandar Vučić – Za našu decu”

                          Ostala gradska javna preduzeća i ustanove poslovale su pozitivno prošle godine, raspodeljujući deo dobiti u gradski budžet, ali odbornička grupa “Niš, moj grad” ocenila je da su preduzeća prezadužena kreditima.

                          “Imamo na dnevnom redu raspodelu dobiti gotovo svih javnih preduzeća. Potpuno je neverovatno da oni i dalje obmanjuju javnost i govore o nekakvoj dobiti, a svi znamo da su javna preduzeća u dugovanjima, sva preduzeća su ozbiljno kreditno prezadužena”, rekao je Miodrag Stanković, član odborničke grupe “Niš, moj grad”.“Vlast je dovela do toga da “Gorica” isisa iz budžeta Grada više od 500-600 miliona dinara. Za te pare mogli bismo da izgradimo 12 vrtića. Mnogo ranije je trebalo da “Gorica” postane deo “Mediane”, govorili smo godinama o tome, a sada je već napravljena velika šteta.”  

                                Predstavnici vladajuće većine smatraju da se “Gorica”, koja se više godina suočava sa finansijskim problemima, ne sme “pustiti niz vodu”, a da je Grad evidentno uložio znatna sredstva u oporavak ovog preduzeća.

                              Predstavnici opozicione odborničke grupe “Niš, moj grad” ocenili su da je loše rukovođenje u javnim preduzećima dovelo do gubitaka, kao i da bi bilo više takvih preduzeća da Grad nije intervenisao dodatnim sredstvima iz budžeta.  

                            Iz gradskog budžeta će se ubuduće izdvajati sredstva  i za Narodni univerzitet, na osnovu jučerašnjeg potvrđivanja izmena odluke o osnivanju  ove ustanove. Međutim, odbornici vladajuće većine su objasnili da nije reč o potpunog godišnjem finansiranju ustanove, koja je do sada poslovala isključivo tržišno, već o “finansijskoj injekciji”. 

                         “Niški Narodni univerzitet je jedini u Srbiji koji je poslovao isključivo tržišno. Zakon dozvoljava da se promeni statut ustanove i da ona može da bude na budžetu Grada. To samo dozvoljava mogućnost da se pomogne Narodnom univerzitetu da prevaziđe trenutnu lošu situacijiu, zbog kovida, i vrati se na poslovanje koje je imao”, rekao je Zvezdan Milovanović. 

                        Miodrag Stanković ocenio je da je „za to što se dešava Narodnom univerzitetu kriva aktuelna vlast, koja ispravlja situaciju tako što ustanovu stavi na budžet i troši narodne pare“. On je kritikovao i metodologiju, koja se koristi za utvrđivanje broja zaposlenih i nezaposlenih, ocenjujući da je ta metodologija „kriva“ za to da i ljudi koji „10 dana u godini rade,računaju se kao zaposleni“.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare