Sedam dana u Domu, sedam dana sa roditeljima

NIŠ

U toku su intenzivni pregovori sa srednjim školama u Nišu čiji su đaci naši korisnici kako bismo pronašli najbolje rešenje za smeštaj dece i istovremeno iz zaštitili od korone, a da pri tome ne trpi ni nastava ni praksa koju mnogi od njih moraju da obave, kaže Mihajlo Marković, direktor Doma učenika srednjih škola u Nišu. On dodaje da je jedna od opcija bila i Bogoslovija u Nišu, ali će to biti krajnje rešenje.

                 ‚‚Po preporuci Kriznog štaba i Ministarstva prosvete kako bi smo ispoštovali sve mere zaštite od korone u Domu može da boravi samo 50 odsto korosnika. U našem slučaju to je 170 učenika jer je kapacitet doma 340 đaka‚‚- kaže Marković.

                  On dodaje da se radi na tome da se postigne dogovor sa školama čiji su đaci njihovi korisnici i da se nastava uskladi sa biravkom dece u Domu.

                  ‚‚Praktično to znači da će 170 učenika koji imaju nastavu u školama nedelju dana proveli kod nas, a onda bi, u nedelji kada imaju onlajn nastavu, bili kod svojih kuća. Nakon toga bi došlo do smene dece i oni koji kreću na nastavu se vraćaju, a odlaze oni kojim u toj nedelji rade onlajn. Sa školama u kojima je obavezna i praksa dogovaramo se oko toga da đaci deo prakse obave u Domu. To je slučaj sa Ugostiteljskom školom čiji učenici mogu da rade kod nas u kuhinji. Ostale škole mogu da nam izađu u susret tako što bi praksu organizovali u nedelji kada su deca u školi‚‚- objašnjava Marković.

                Prema njegovim rečima ‚‚izmeštanje‚‚ dece iz Doma povuklo bi niz novih obaveza koje bi morale da se ispune.

                 ‚‚Deci moramo da obezbedimo najkvalitetniji smeštaj, tu je i njihova ishrana, potom kontrola njihovog kretanja jer su zapsoleni u Domu i vaspitači odgovorni i za to i u Domu postoji kućni red koji mora da se ispoštuje zbog sigurnosti dece tako da u ovom slučaju moramo da budemo jako oprezni i iznađemo najbolje rešenje za decu‚‚- ističe direktor Doma učenika srednjih škola u Nišu.

                Marković kaže da je u ovom trenutku najvažnije za decu da ona budu bezbedna što se tiče i korone, ali i izlazaka, da se hrane na propisan način sa svim merama sigurnosti.

                 ‚‚Boravak dece kod kuće je, takođe, neka vrsta sigurnosti jer ne bi bila izložena stalnom druženju, a moramo se složiti sa tim da se srednjoškolci puno druže što je dodatni ruzik za njih i teško ih je zaustaviti da ne budu u grupama‚‚- dodaje Marković.

                 Za sada škole, kaže Marković, izlaze u susret Domu učenika srednjih škola i svoj raspored rada u školi  su prilagodili ovim učenicima.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare