Sećanje na meštane Belanovca koje su streljali Bugari

LESKOVAC

Komemorativnim skupom u Belanovcu obeleženo je 76 godina od stradanja 45 meštana ovog i susednih sela, koji su streljani od strane bugarskih okupatora.

U ime grada Leskovca venac na Spomen-obeležje u Belanovcu položio je Nebojša Kocić, direktor Turističke organizacije Leskovac, koji je rekao da su bugarski fašisti, nastavljajući krvavi pohod po jugu Srbije, započet dan ranije u Bojniku, u Belanovcu i okolnim selima upadali u kuće meštana, izveli napolje muškarce i na očigled porodica ih streljali.

„Bio je to stravičan pokolj nedužnih građana, kojim su bugarske okupacione snage nastavile svoj krvavi pir. Imam potrebu da na ovom mestu govorim o svim srpskim žrtvama u Drugom svetskom ratu. Njihov broj nikada precizno nije utvrđen, ali se najčešće pominje broj od milion ljudi. Prema pojedinim ocenama srpski stradalnici činili su od 48-58 % svih žrtava. Želimo da se ovakvo stradanje više nikada i nikome ne dogodi. Srbija se zalaže za mir sa svima, da budemo svoji na svome i gradimo društvo gde će mladi imati uslove za bolji život, razvoj i usavršavanje.“ rekao je Kocić, koji je,

Vence su položili i predstavnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, SUBNOR-a, Saveza potomaka ratova od 1912. do 1920. i Udruženja vojnih penzionera Leskovca.

Prati
Obavesti me o
guest

1 Komentar
Najnoviji
Najstariji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare
bager
bager
4 godine pre

Zasto nema imena streljanih ?