SDS: VLADA SE ODREKLA SELJAKA

LESKOVAC

Poljoprivedni proizvođači sa područja grada Leskovca razočarani su sadržinom uredbe o raspodeli podsticaja u poljoprivredi i ruralnom razvoju, saopštio je danas  Resorni odbor za poljoprivredu SDS Leskovac

 

“ Vlada Srbije je na predlog Ministarstva poljoprivrede usvojila 30. januara Uredbu o raspodeli podsticaja u poljoprivredi i ruralnom razvoju u 2016. godini, prema kojoj će se umesto dosadašnjih 12.000 dinara po hektaru: 6.000 za biljnu proizvodnju i po 3.000 regres za djubrivo i gorivo, poljoprivrednici sada moći da računaju na 4.000 dinara, odnosno 2.000 dinara za regres za djubrivo i 2.000 za biljnu proiozvodnju.

Katastrofalno smanjenje subvencija šteti i agraru i državi. Novom uredbom država kažnjava seljaka i vrši se direktni  udar na razvoj poljoprivrede, kao i na pad životnog standarda svih građana, jer će izostanak subvencija izazvati rast cena hrane. Zašto je ukinut regres za gorivo kada je cena nafte na svetskom tržištu na istorijskom minimumu, i umesto da država smanji cenu goriva za sve građane, ona povećava akcize.

Ovom uredbom država se odrekla seljaka i još jednom pokazala da vlast ne ceni poljoprivredu, koja je sa prošlogodišnjim suficitom od 1,2 milijarde evra jedna od najprofitabilnijih privrednih grana. Ogorčeni smo ovakvom odlukom vlasti i poručujemo da će to uništiti domaću proizvodnju i onemogućiti hiljadama poljoprivrednih gazdinstava da rade i žive od svog rada.

Pokazalo se da smo na zadnjim izborima loše birali, jer je svima znatno pogoršan životni standard. Promene su neophodne na svim nivoima vlasti, ako želimo da nam bude bolje“, navodi se u saopštenju Resornog odbora za poljoprivredu SDS Leskovac

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare