SDS kandiduje Dragoslava Šumarca za predsednika Srbije

BEOGRAD-LESKOVAC-VRANJE-NIŠ

Prof. dr Dragoslav Šumarac biće kandidat za predsednika Republike Srbije Socijaldemokratske stranke, navodi se u saopštenju te stranke dostavljenom Regionalnoj informativnoj agenciji JUGpress. “Kandidaturom Dragoslava Šumarca građani Srbije na ovim izborima dobijaju kandidata nedvosmisleno proevropske orijentacije, koji je ceo svoj politički život bio posvećen ideji moderne evropske Srbije i strateškog cilja učlanjenja Srbije u Evropsku uniju.

U trenutku kada je evropska ideja u Srbiji ugrožena i kada su građani Srbije na ovim izborima praktično ostali bez kandidata jasne proevropske orijentacije, smatramo da je kandidatura Dragoslava Šumarca od izuzetnog značaja za budućnost Srbije i za opstanak demokratske i evropske ideje u našoj zemlji. Dragoslav Šumarac je bio ministar za urbanizam i građevinu u Vladi Zorana Đinđića, koja je bila prva demokratska i proevropska vlada u Srbiji, a ovu kandidaturu objavljujemo na dan atentata na Zorana Đinđića boreći se za ideju i politiku za koju je on dao život. Duboko verujemo da onoliko koliko je evropski glas u Srbiji glasan, da će toliko u Srbiji biti prisutna sloboda, demokratija i razvoj. Dragoslav Šumarac danas predstavlja takvu Srbiju i bićemo najglasniji u odbrani evropskih vrednosti i danas kada su one napadnute najviše od devedesetih godina.

Prof. dr Dragoslav Šumarac je kandidat najvišeg nivoa kompetentnosti, političkog iskustva i ogromnog međunarodnog ugleda. Rođen je u Raškoj 1955. godine. Bio je potpredsednik Demokratske stranke i jedan je od utemeljivača obnove infrastrukture u Srbiji i donošenja strateških dokumenata koji su bili pretpostavka razvoja naše infrastrukture. Kao student generacije diplomirao je na Građevinskom fakultetu u Beogradu i kasnije doktorirao u Sjedinjenim američkim državama. Jedan je od najeminetnijih eksperata za građevinu u Srbiji i u ovom delu Evrope. Od 1979. godine radio je na Garađevinskom fakultetu u Beogradu, na kom je od 1998. do 2020. bio redovni profesor. Od 2020. je redovni profesor na Državnom univerzitetu u Novom Pazaru i prorektor za nauku. Kao ministar za urbanizam i građevinu u Vladi dr. Zorana Đinđića inicirao osnivanje Inženjerske komore Srbije, koja okuplja više od 28.000 licenciranih inženjera. Prof. dr Dragoslav Šumarac bio je osnivač i prvi predsednik Inženjerske komore Srbije i prvi Srbin koji je izabran za člana Evropske akademije nauka”, navodi se u saopštenju.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare