Saznaj više o Evropskoj uniji i osvoji putovanje u EU

NIŠ-BEOGRAD-LESKOVAC-VRANJE

Delegacija Evropske unije u Srbiji ove godine dvanaesti put zaredom objavljuje publikaciju Evropski dnevnik čiji je cilj što bolje informisanje mladih o Evropskoj uniji, njenim vrednostima i mogućnostima koje ona pruža.

Evropski dnevnik je dugogodišnji vodič za srednjoškolce u Srbiji o Evropskoj uniji, njenim institucijama, njenim članicama, evropskim vrednostima i drugim relevantnim temama za mlade. Više od 600.000 srednjoškolaca se do sada susrelo sa Evropskim dnevnikom, zahvaljujući saradnji Delegacije EU u Srbiji  sa Ministarstvom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i Ministarstvom za evropske integracije.

Ovaj svojevrstan informativni vodič, osim učenicima i učenicama, može da posluži i profesorima i profesorkama kao pomoćno nastavno sredstvo.

Evropski dnevnik pokriva širok spektar tema od nastanka EU i njenih institucija, preko ekologije, ljudskih i manjinskih prava, zajedničkog tržišta i valute EU, do mogućnosti za nastavak obrazovanja u nekoj od zemalja članica EU, a poseban deo posvećen je odnosu Srbije i EU kako bi se učenicima i učenicama približio proces pregovora o pristupanju Evropskoj uniji.

Kao i tokom proteklih godina, neizostavni deo Evropskog dnevnika je nagradni konkurs za kreativne radove učenika – Evropa i ja. Na konkursu mogu učestvovati srednjoškolci prvog, drugog i trećeg razreda, koji se takmiče u pet kategorija: fotografija, video, blog, angažovani umetnički rad i multimedija. Teme ovogodišnjeg konkursa su: EU i Srbija, EU u mom svakodnevnom životu, Mitovi o EU, Ljudska prava- moja prava, Životna sredina i klimatske promene su važne.

Ove godine, izbor najboljih i najkreativnijih biće zajednički poduhvat publike i stručnog žirija. Nakon perioda prijava koji traje do 7. februara 2022., posetioci  portala – www.evropskidnevnik.rs moći će da glasaju za pobednike ovog takmičenja od 10. februara do 1. marta 2022.

Ove godine, 15 najboljih radova će biti nagrađeno putovanjem u jednu zemlju članicu EU u prvoj polovini 2022. godine, kako bi iz prve ruke osetili kako izgleda svakodnevni život u EU. Od 2012. godine nagrađeno je više od 600 srednjoškolaca i nastavnika.

Evropski dnevnik i konkurs biće predstavljeni tokom onlajn događaja, koji je se održava u sredu 10. novembra od 12 sati na Fejsbuk stranici EU u Srbiji. Srednjoškolci koji žele da dobiju štampano izdanje ovogodišnjeg Dnevnika, mogu ga potražiti u školama, početkom decembra, a mogu svoj besplatni primerak zatražiti i preko mejl adrese evropskidnevnik@euinfo.rs.

Datum je podležan promeni u zavisnosti od situacije epidemije KOVID 19 u vreme putovanja. Ukoliko pandemija KOVID 19 ne dozvoli da se realizuje putovanje nagrađeni će dobiti vredne vaučere u skladu sa propozicijama konkursa, saopštavaju iz EU info mreže.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare