Sava Janjić: Nikakav “dogovor” o rešavanju problema na Kosovu neće biti moguć u situaciji preovlađujućeg odsustva ljudskih prava i besomučnih napora da se od Kosova i Metohije napravi etnički albanska teritorija

DEČANE

Iguman manastira Visoki Dečani napisao je, povodom Dana ljudskih prava, da “nikakav “dogovor” o rešavanju problema na Kosovu neće biti moguć u situaciji preovlađujućeg odsustva ljudskih prava i usled besomučnih napora da se od Kosova i Metohije napravi etnički albanska teritorija, bez Srba i bez njihovog hrišćanskog nasleđa”.


“Danas na međunarodni dan ljudskih prava moramo da se prisetimo da 21 godinu nakon rata na Kosovu i Metohiji 200.000 Srba i drugih ne-Albanaca ne mogu da se vrate svojim domovima zbog nedostatka bezbednosti, osnovnih ljudskih prava, zbog uzurpacije njihove imovine i drugih nepravdi. Mnoga groblja i crkve uništene od 1999. godine nadalje ostaju i dalje u ruševinama.
Nažalost mnogi svetski političari otovreno zatvaraju oči pred ovim najbezakonijim delom evropskog kontinenta, iz koga zbog rasprostranjene korupcije i vladavine mafijaških klanova i  i sami mnogi kosovski Albanci žele da masovno pobegnu čim im se za to pruži prilika. Sistematska represija nad nevećinskim zajednicama nastavlja se bez kažnjavanja. Čak i “najliberalniji” kosovski političari besramno staju u zaštitu onih koje su i sami nedavno nazivali kriminalcima i koje su ubijali njihove političke drugove i rodbinu.
Kosovo* je danas groteskna slika onoga što je međunarodna zajednica navodno želela da stvori pre 21 godinu. To je gotovo potpuno etnički očišćena teritorija u kojoj vladaju kriminalne bande ogrnute nacionalnom zastavom i koje prodaju laži i šire etničku mržnju dok na užas umerenih muslimana radikalni islam cveta i od Kosova pravi bazu za buduće napade po zapadnoj Evropi.
Preostali kosovski Srbi koji se bore da opstanu u svojim domovima i sačuvaju svoje vekovne pravoslavne svetinje dnevno bivaju satanizovani u štampi, jezik nam se ukida i briše, naše svetinje i istorija se proglašavaju za albanske, a sve sa ciljem da se od Kosova napravi etnički i kulturno “čista” albanska teritorija. Sve to biva uz mlaku međunarodnu reakciju u svetu.
I konačano, sve ove velike nepravde i kršenja ljudskih prava na evropskom kontinentu dešavaju se uprkos međunarodnom civilnom i vojnom prisustvu i ogromnim sumama novca koje se šau na Kosovo, sa jadnim rezultatima, dok istovremeno kriminalni klanovi skupljaju neizmerno bogatstvo i još hoće da se besramno proglase šampionima slobode i ljudskih prava.
Za neke moćnike u svetu izgleda jedino preostaje da Srbija prizna sve ovo što se dešava u toku poslednjih 21 godinu kao opravdano i prihvatljivo, da povuče svoje stanovništvo ili ga prepusti tihom nestajanju bez osnovne zaštite, da se odrekne svojih najvećih svetinja i obuče u odeću srama te postane primer istorijske i političke gluposti i izdaje.
Zato nikakav “dogovor” o rešavanju problema na Kosovu neće biti moguć u situaciji preovlađujućeg odsustva ljudskih prava i usled besomučnih napora da se od Kosova i Metohije napravi etnički albanska teritorija, bez Srba i bez njihovog hrišćanskog nasleđa”, napiso je Janjić na fejsbuk profilu

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare