Sastanak pedijatara Srbije i Makedonije

LESKOVAC

U Visokoj poslovnoj školi strukovnih studija održan je sastanak pedijatara.

Po jedanaesti put pedijatri iz Srbije i Makedonije su se skupili na jednom mestu, ali profesor doktor Nedeljko Radulović, predsednik pedijatrijske sekllcije Srpskog lekarskog društva, kaže da su pedijatri Srbije imali u junu sastanak sa kolegama iz Republike Srpske, a na sastancima se pojavljuju i pedijatri iz Crne Gore, Hrvatske i Slovenije.

„Ovaj sastanak predstavlja priliku da izmenimo iskustva iz domena dečije medicine i da to primenimo u svakodnevnom radu. Onaj narod koji ne vodi računa o svojoj mladosti i o pameti, nema budućnost. Zato se mi trudimo da se maksimalno odužimo našem narodu.“

Prva tema odnosila se na istorijat Srpskog lekarskog društva koje je osnovano 1872. godine. Drugo predavanje održala je prof. dr Aspazija Sofijanova sa Univerzitetske dečje klinike u Skoplju i ono se odnosilo na rešavanje srčanih problema kod dece u intenzivnoj jedinici. Naredno predavanje je posvećeno mikroplazmičnoj pneumoniju, koja je tokom zimskog perioda jedan od glavnih uzroka upale pluća kod dece, pre svega kod dece školskog uzrasta. Predavač je bila prof. dr Anđelka Stojković, Klinika za pedijatriju, Klinički centar Kragujevac. Naučni sar. dr sc. med. Ilija Kirovski sa Univerzitetske dečje klinike u Skoplju održao je predavanje na temu plastični (pseudomembranozni) bronhitis kod dece, a dr Milena Manojlović (Klinika za dečje bolesti, Klinički centar Niš) na temu vaskulitisi – savremeni pogled na dijagnozu i prognozu.

Svoje kolege je pozdravio i gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović, koji ističe da su deca naše najveće bogatstvo i naša budućnost.

„Siguran sam iz tog razloga i da je pedijatrija najvažnija i najhumanija grana medicine. Leskovac ima dobre pedijatre, specijaliste, subspecijaliste i doktore medicinskih nauka iz svih oblasti koji umeju da svoje znanje i umeće inplementiraju u praksi. Ovakvi susreti, gde dolaze eminentni stručnjaci i profesori pokazuju da razmena iskustva i prakse itekako omogućava da budemo kvalitetniji u pružanju primarne i sekundarne zdravstvene zaštite.“

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare