Saradnja grada i Vojne bolnice bolja zdravstvena zaštita

NIŠ

Saradnjom Vojne bolnice sa ostalim zdravstvenim ustanovama u Nišu značajno će se podići nivo zdravstvenih usluga i smanjiće se liste čekanja – opšti je zaključak danas održanog sastanka rukovodstva Vojne bolnice i predsednika Skupštine grada Niša Radeta Rajkovića, predsednika gradske opštine Medijana Milana Krstića, saradnika predsednika Skupštine grada Marije Stojanović i Milana Jovanovića i većnika gradske opštine Medijana Vladimira Đorđevića.

Cilj posete bio je dogovor oko buduće saradnje i zajednička priprema obeležavanja jubilarne 140. godine oslobođenja Niša od Turaka i isto toliko od osnivanja Vojne bolnice.

Vojna bolnica već godinama dobro sarađuje sa Kliničkim centrom i drugim medicinskim ustanovama u gradu. Od 2013. Godine u ovoj zdravstvenoj ustanovi leče se i civilni pacijenti.  Ugovor sa republičkim fondom zdravstvenog osiguranja potpisan je i ove godine ali kako Vojna bolnica zbog svoje specifičnosti nije u informacionom sistemu, to otežava zakazivanje pregleda. Međutim I na tom planu će se raditi I unapređenju saradnje i uzajamnom pomaganju.

 

“Nadam se da će do kraja godine jedinstveni informacioni sistem da zaživi i da uvek u svakom trenutku primarno zdravstvo ima tačne podatke kolike su liste čekanja u svim zdravstvenim ustanovama . Vojna bolnica će izuzetno da doprinese sa svojim kapacitetima. Pripadnici vojske i civili u Vojnoj bolnici mogu dobiti usluge iz preventive, opšte specijalističke I subspecijalističke medicine. Radi se kontinuirano na obnavljanju opreme, unapređenju zdravstvenih usluga. Tehnički i tehnološki Vojna bolnica je na visokom nivou, što se takođe odnosi i na kadrove. Očekujemo da se ovom saradnjom rasterete ustanove sekundarnog i tercijernog zdravstva samim tim što će Vojna bolnica da sa svojim kapacitetima i uslugama učestvuje više i intenzivnije” “, rekao je  Rade Rajković, predsednik Skupštine grada Niša.

„Mi cemo u narednom periodu sagledati naše mogucnosti i domen usluga koje mozemo pružiti da bi se smanjile liste cekanja, da bi se poboljsao kvalitet zdravstvenih usluga koje pruža grad Niš svojim građanima I na taj način još više unapredimo saradnju između vojne bolnice, lokalnih organa samouprave, I regionalnih zdravstvenih ustanova na ovoj teritoriji. .“, rekao je danas pukovnik dr Jovica Stanojković, zastupnik Upravnika VB Niš.

Na sastanku je rečeno i da se očekuje da će do kraja godine Niš raspolagati tačnim podacima vezanim za liste čekanja. Na taj način ovaj problem moći će da se objektivno sagleda a zatim i rešava upravo saradnjim svih zdravstvenih ustanova u gradu i okolini.

Razgovarano je i o korišćenju heliodroma Vojne bolnice.  Dogovoreno je o da se u okviru uređenja kompleksa novog Kliničkog centra, razmotri i mogućnost korišćenja heliodroma Vojne bolnice I proširenje i modernizaciju tog objekta, koji  je od velikog značaja za brz transport teških pacijenata.

Prošle godine u Vojnoj bolnici urađeno je 280 hiljada pregleda, a hospitalizuje se oko 5000 pacijenata. Među pacijentima je bilo 3 500 vojnih osiguranika a 1500 civilnih. Do sada je 150 lekara bilo u mirovnim misijama širom sveta. U ovom trenutku 30 lekara angažovano je u četiri mirovne misije.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare