Saopštenje UG „ I JA SE PITAM“ u vezi kašnjenja grada da organizuje javnu raspravu o budžetu

LESKOVAC

Udruženje građana „I Ja se Pitam“ poziva još jednom gradsku upravu Leskovac da se izjasni o postupku javne rasprave o budžetu.Iako se zakonski rok za usvajanje budžeta bliži, očigledno je da već ne postoji dovoljno prostora i vremena za uključivanje građana u odlučivanje o prioritetnim projektima i problemima koji treba da se rešavaju.

“Podsećamo da je već prekršen statut koji je osnovni pravilnik funkcionisanja gradske uprave, jer u statutu koji je za gradsku upravu pravilo službe, stoji da javna rasprava mora da traje najmanje dvadeset dana, a samim tim je prekršen i zakon o lokalnoj samoupravi koji u čl.11 predviđa da je javna rasprava obavezna kada je usvajanje planova i budžeta u pitanju.

Da li se to grad Leskovac plaši sučeljavanja sa svojim građanima koji žele da učestvuju u javnoj raspravi, ili se nastavlja praksa donošenja odluka i zakona mimo volje građana, kao što su to Zakon o eksproprijaciji i referendumu, ili u ovom slučaju budžeta grada. Zahtevamo da se javno objavi spisak projekata i kapitalnih investicija koje grad planira da predvidi u budžetu, kako bi građani mogli da kažu svoje mišljenje o njima.

Pozivamo ovim putem da se pod hitno objave predlog budžeta i datumi javnih rasprava o budžetu i planovima grada i na taj način obezbedi transparentnost u radu organa vlasti. Podsećamo i da kao građani koji finansiraju državu putem poreza, doprinosa, akciza i raznih taksi imamo pravo da učestvujemo u odlučivanju na koji način se taj novac troši.

I na kraju, podsećamo ih, da je skoro održan skup sa više od deset hiljada ljudi u Štark areni uz učešće najviših organa vlasti i da je time poslata poruka građanima da uz poštovanje epidemioloških mera javna rasprava može biti organizovana uz njihovo direktno učešće, a ne preko interneta gde građani nemaju priliku da kažu svoje mišljenje i stavove o problemima”, navodi se u saopštenju ovog udruženja građana.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare