Sanja dobila kolica, sada će moći sa vršnjacima u školsko dvorište

NIŠ

 Učenica Osnovne škole ‚‚Radoje Domanović‚‚ Sanja Asanović pati od atrofije donjih ekstreminiteta. To je uticalo na njen svakodnevni život, nije mogla da izađe sa drugovima u školsko dvorište, da ode sama do taoleta, da izađe na tablu. Sada sve to promenilo na njenu i radost njenih vršnjaka iz odeljenja. Sanja je dobila na poklon invalidska kolica od  Federacije romskih osnovaca, srednjoškolaca i studenata – FROS, a to će umnogome olakšati njeno svakodnevno kretanje.

                ‚‚Sada mogu da odlazim kod svojih drugava i da se igram sa njima. Mogu da izađem sa njima u dvorište, da izađem na tablu i nepišem sve što učiteljica bude zatražila od mene‚‚- kaže mala Sanja.

                 Federacija romskih osnovaca,srednjoškolaca i studenata – FROS, svake školske godine, kako kaže Nebojša  Saitović predsednik ovog udruženja, od srca daruju  one kojima je nešto najpotrebnije.

                  ‚‚Organizacija FROS svake godine na početku školske ili akademske godine od srca dajemo poklone deci ili studentima. Ove godine su to invalidska kolica jer se pokazalo da su ona najpotrebnija ovoj deci. Jedna je dobila Sanja i mi se nadamo da će joj ona pomoći da se bolje socijalizuje i da više vremena provodi sa vršnjacima. Koloca ćemo darivati i učenicima škole Bubanj‚‚- kaže Nebojša Saitović.

                Da su kolica ozišla u prave ruke i devojčici kojoj su neophodna potvrdila je i Ljiljana Radovanović Tošić, psiholog OŠ ‚‚Radoje domanović‚‚.

                  ‚‚Roditelji su do sada koristili kolica za bebe  da je dovoze ili su je nosili. Imala je i personalnog asistenta koji je pomogao, ali to nije bilo to. Ona  jeste prihvaćena u vršnjačku grupu ali nije bila uključena zbog problema u kretanju.Škola je dugo preko Interresorne komisije tražila kolica za Sanju, ali čekali smo da ih dobijemo. Sada nam je Udruženje FROS pomoglo. Ona sada može sama da dođe do svojih drugova, da se igra sa njima, da  izađe iz učionice‚‚-kaže Ljiljana Radovanović Tošić.

                Dodaje da su je drugari potpuno prihvatili. Pomoagali su joj na času, dolazili do nje da vide kako je nešto nacrtala ili napisala.

               ‚‚Ovo je samo velika olakšica sada za nju i za njene vršnjake jer će i oni biti sada slobodniji da se uključe u zajedničke aktivnosti‚‚- ističe Ljiljana Radovanović Tošić.

                Dušica Tričković, direktorka OŠ ‚‚Radoje Domanović‚‚ potvrđuje reči školskog psihologa.

                ‚‚Ovo je veliki himani čin našeg sugrađanina Nebojša Saitovića koji je veliki problem rešio samo za nekoliko minuta. Sanja sada može da bude u pokretu i neće više samo sa svog mesta pratiti nastavu‚‚- dodala je Tričković.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare