Sajam profesionlne orjentacije u Nišu u znaku dualnog obrazovanja

NIŠ

   Na Sajmu profesionalne orijentacija  koji je Filijala Niš Nacionalne službe za zapošljavanje organizovala u saradnji sa Regionalnom privrednom komorom Niš i Gradom, organizovana  je i prezentacija „Dan otvorenih vrata dualnog obrazovanja – Korak do praktičnog znanja“, sa ciljem predstavljanja dualnog modela obrazovanja učenicima završnih razreda osnovnih škola. Mladi su na ovom sajmu imali prilike da saznaju sve o zanimanjima i radnim pozicijama primerenim njihovom formalnom obrazovanju, kao i da u odnosu na potražnju na tržištu rada, izaberu dalje školovanje koje će im obezbediti da u budućnosti lakše dođu do posla.

                                 Prema rećima Predraga Nešovića, načelnika Školske uprave Niš i samo Ministarstvo prosvete posoban akcenat stavlja na dualno obrazovanje, a za narednu školsku godinu planirano 167 mesta u 17 odeljenja u različitim područjima rada koja će biti u dualnom sistemu obrazovanja.

                             „Šest škola u našem regionu, 13 firmi i dvadesetak kompanija  je u sistemu dualnog obrazovanja. Dualno obrazovanje je jako bitno, s obzirom na to da u poslednje vreme postoji nedostatak kvalitetne radne snage, pogotovo na operativnom nivou. Upravo sistemom dualnog obrazovanja, pokušavamo da smanjimo taj problem. Želimo da dovedemo do toga da poslodavci mogu lakše da dođu do kvalitetne radne snage“, istako  je direktor Regionalne privredne komore Aleksandar Milićević.

                          On je dodao da podaci pokazuju da uglavnom svi đaci ostanu u kompanijama u kojima su obavljali dualno obrazovanje.

                        Praktično znanje i veština su ono što je potrebno da se zadovolji tržište rada navode i iz Nacionalne službe za zapošljavanje.

                       „Sve je veća potreba za praksom, koju mladi mogu da dobiju kroz dualno obrazovanje u svim gradovima Srbije. Pogotovo kad pogledamo situaciju na tržištu rada i sve veću potrebu poslodavaca za zapošljavanjem konkretnih obrazovanih profila. Zato je to nešto na čemu ćemo u narednom periodu zajedničkim snagama sve više raditi, jer praktično znanje i veština su ono što je potrebno da bi se na pravi način razvijalo naše tržište“, navodi Neda Milanović, direktor sektora za podršku u zapošljavanju Nacionalne službe za zapošljavanje.

                      Jedna od niških škola koja je u sistemu dualnog obrazovanja je i Građevinska tehnička škola „Neimar“, koja ima dogovorenu saradnju sa JKP „Naissus“. Nastavnica u toj školi kaže da je interesovanje za zanatska zanimanja povećano jer je velika potražnja za njima.

                     „Ima interesovanja za zanatska zanimanja, videćemo za keramičare kako će biti na upisu jer je to novi smer. Što se tiče rukovalaca građevinskom mehanizacijom, u današnje vreme se dosta gradi, a oni mogu svim građevinskim mašinama da rukuju kad završe treći razred, jer imaju dosta praktične nastave u okviru školovanja. Za njih ima posla, velika je potražnja a posao je dobro plaćen“, kažu u Građevisnko-tehniškoj školi „Neimar“  koja sarađuje i sa preduzećima za održavanje puteva.

                    U sistemu dualnog obrazovanja nalaze se elektrotehničke škole „Nikola Tesla“ i „Mija Stanimirović“ ali i još nekoliko srednjih stručnih škola u Nišu.

                  „Učenici koji su u odeljenjima u sistemu dualnog obrazovanja tokom školovanja dobar deo provode na praksi u kompanijama sa kojima sarašujemo. U drugoj godini to je dva dana u nedelji, a u trećoj tri. Za praksu u firmama dobijaju i odgovarajuću novčanu naknadu, ali je mnogo važnije to što stiču praksu, sreću se sa poslom koji će obavljati kada završe školovanje i bukvalno su nakon dobijanja diplome spremni da poverene poslove obave na najkvalitetniji način“, kažu u Građevinskoj školi. (kraj) VP/SM

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare