Sajam pčelarstva u septembru u Vranju

VRANJE

 

U Vranju su predstavnici grada, Turističke organizacije i Saveza pčelarskih organizacija Srbije potpisali ugovor o saradnji a povod je „Pčelarski sajam jugoistočnog Balkana“, koji će, 16. septembra, biti održan u Sportskoj hali u Vranju.

Pored Beograda i Novog Sada, Vranje će biti treći grad u kojem će biti organizovan Sajam pčelarstva, koji će okupiti pčelare iz cele zemlje i inostranstva.

„Očekujemo veliki broj izlagača iz celog regiona, ne samo ovog dela Srbije, već i iz Makedonije, Bugarske, Albanije, Grčke. Na vreme će biti  obavljene sve pripreme, kako bi ovaj veoma značajan događaj, koji se prvi put organizuje u Vranju, protekao na najbolji mogući način“, rekao je dr Slobodan Milenković, gradonačelnik Vranja.

 

Cilj Saveza pčelarskih organizacija Srbije je da se sajmovima pokrije teritorija jugoistočnog Balkana, jer je pčelarstvo naše zemlje predvodnik razvoja ove grane poljoprivrede u celom regionu, kaže predsednik Saveza, Rodoljub Živadinović.

On smatra da je predstojeći sajam u Vranju prilika da se lakše nabavi pčelarska oprema, ali i stekne potrebno znanje.

„Savez pčelarskih organizacija Srbije ima oko 9.600 članova sa preko 550.000 košnica i jedina je nacionalna organizacija poljoprivrednika.  Ove godine počinjemo i sa gradnjom Pogona za prikupljanje i plasman meda članova Pčelarskih organizacija Srbije. Sa ova tri sajma pokrivamo sve potrebe pčelara“, rekao je Živadinović.

 

O značaju manfestacije govorio je direktor Turističke organizacije Vranje, Saša Ivanov koji smatra da je to dobra prilika za promociju turističkih potencijala Vranja.

„Pčelari i njihovo udruženje su prepoznali značaj i ulogu geografskog položaja Vranja, tako da će ova manfestacija postati tradicionalna. To će omogućiti i ostvarivanje većeg prometa u ugostiteljskim i turističkim objektima“, rekao je Ivanov.

Gradski većnik za poljiprivredu, Aleksandar Janjić podsetio je da je lokalna samouprava u proteklom periodu organizovala veliki broj obuka i predavanja za pčelare, s obzirom da je pčelarstvo jedna od šansi za razvoj ovog kraja.

On je preporučio i ostalim poljoprivrednicima da se udruže kako bi lakše mogli da se organizuju u cilju edukacije i sticanja profita.

„Pčelarski sajam jugoistočnog Balkana“ u Vranju će organizovati Turistička organizacija grada.

 

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare