Sahranjen Dragan Milovanović Pače

LESKOVAC

In memoriam

DRAGAN MILOVANOVIĆ PAČE

(1956. – 2023.)

Na Svetoilijskom groblju u Leskovcu danas je sahranjen Dragan Milovanović Pače, dokumentarista, grafički i veb dizajner, i iznad svega internacionalno priznati majstor fotografije.

Milovanović je rođen u Leskovcu, u kome je završio osnovnu i srednju školu, nakon čega se posvetio fotografiji, radeći najpre u glasilu „Naša Krila“ koji je izdavala komanda nekadašnjeg Jugoslovenskog ratnog vazduhoplovstva i protivvazdušne odbrane, istovremeno sarađujući i sa stručnim časopisom „Glasnik JRV i PVO“, kao i sa nedeljnikom „Front“, glasilom Jugoslovenske narodne armije (JNA). Ekskluzivne fotografije umetničkog i dokumentarnog karaktera, objavljivao je i u magazinu „Aerosvet“ koji se bavio globalnim civilnim vazduhoplovstvom.

Osnivač je i dugogodišnji aktivni član leskovačkog Foto-kino kluba, u kome je delovao kao organizator, realizator i aktivni učesnik brojnih izložbi umetničkih fotografija, ali i festivala dokumentarnog i kratkometražnog amaterskog filma.

Kao aktivni fotograf, izlagao je na mnogim izložbama i salonima umetničke fotografije širom nekadašnje Jugoslavije, sa kojih je nosilac brojnih nagrada i priznanja iz ove grane umetnosti, ali i zvanja zaslužnog majstora umetničke fotografije.

Niz godina radio je u partnerskoj agenciji „Futura“, koja se bavila grafičkim i veb dizajnom za potrebe promocije preduzeća i ustanova leskovačke privrede i industrije kao i leskovačkog nedeljnika Naša reč. (kraj) NM/LJS

Prati
Obavesti me o
guest

2 Komentara
Najnoviji
Najstariji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare
Filip Stefanovic
Filip Stefanovic
11 meseca pre

Saucešće Mikeli. Neka mu je laka zemlja ,neka počiva u miru!

Nisam cuo
Nisam cuo
11 meseca pre

Ko je Mikeli, njegov brat, sin?