Sahranjen doktor Miodrag Lazić, gradom odjekivao “Marš na Drinu”

NIŠ

  Direktor Urgentnog centra u Nišu, poznati srpski hirurg Miodrag Lazić sahranjen je danas na Novom groblju u Nišu. Zbog posebnih mera koje su na snazi usled epidemije korona virusa sahrani su prisustvovali samo najbliži članovi porodice. Nišlije su se od svog omiljenog lekara oprostile dugim aplazom i uz zvuke “Marša na Drinu” koji su odjekivali čitavim gradom.

                   Zaposleni u Urgentnom centru su u vreme sahrane, u 14 časova, minutom ćutanja odali počast svom doskorašnjem direktoru.

                  Doktor Miodrag Lazić preminuo je 14. aprila od korona virusa, posle dvonedeljne borbe sa tom bolešću, a njegova poslednja želja bila je da bude sahranjen uz zvuke poznate koračnice.

                       Rođen je u Zemunu 1955. godine, a specijalizaciju iz hirurgije završio je na Vojnomedicinskoj akademiji u Beogradu u svojoj 30. godini i postao jedan od najmlađih hirurga u Srbiji. Nakon godinu dana rada u Vojnoj bolnici u Nišu, prešao je na Hiruršku kliniku Kliničkog centra gde je proveo radni vek.

                    Kada je počeo rat na prostoru bivše Jugoslavije bio je kao hirurg dobrovoljac četiri godine u Republici Srpskoj i tadašnjoj Republici Srpskoj Krajini.

                     Jedan je od osnivača ratne bolnice “Žica” u Blažuju kod Sarajeva, takoreći na samoj liniji fronta. Ostao je tamo punih 40 meseci, do potpisivanja Dejtonskog sporazuma, kao jedini hirurg na tom području. Tu je obavio više od 3.500 operacija pod punom anestezijom.

                    Napisao je “Dnevnik ratnog hirurga”, potresno svedočanstvo o ratu i dramatičnom spasavanju ljudskih života.

                      Za njegov rad u Republici Srpskoj, patrijarh Pavle ga je odlikovao Ordenom Svetog Save.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare