SafeJournalists: Visoki zvaničnik targetira novinare na Kosovu

PRISTiNA-BEOGRAD

Blerim Vela, šefa kabineta predsednice Osmani, napao je juče kosovske medije na Tviteru.

Napad se desio nakon što su mediji preneli da bi odluka Ustavnog suda koja se očekuje mogla da dovede do proglašenja nevažećim izbor predsednice Osmani u Skupštini pre dve godine. Vela je u nizu tvitova napisao da su izveštaji kosovskih medija „deo specijalnog rata koji se vodi po beogradskom scenariju i preko kriminalaca sa severa Kosova i njihovih posrednika, koji su na crnoj listi SAD“.

Džemajl Redža, predsednik Odbora Udruženja novinara Kosova rekao je da je ovo veoma zabrinjavajući trend, jer Vela stalno napada kosovske medije kad god mu se ne dopadaju izveštaji o predsednici Osmani. „Poslednji tvitovi pokazuju njegovu nameru da poveže kosovske medije sa Srbijom, a to je veoma opasno i dovodi do toga da javnost napada i uznemirava medije i novinare. Tužni smo što vidimo da predsednica Osmani ne čini ništa da osudi nepromišljeni, neprihvatljivi govor čoveka kome je poverila obavljanje tako visoke funkcije u državi.“, zaključio je Redža.

SafeJournalists mreža, koja predstavlja više od 8.200 medijskih profesionalaca na Zapadnom Balkanu, osuđuje ovakvu retoriku nosioca vlasti upućenih novinarima. Mreža poziva političare da se suzdrže od verbalnih napada na novinare, jer zbog takvih napada novinari često postanu mete pretnji i uvreda ostrašćenih građana, a ponekad se dogode i fizički incidenti. 

SafeJournalists mreža će obavestiti relevantne nacionalne i međunarodne zainteresovane strane o ovom slučaju. 

Svaki napad na novinare je napad na javni interes, demokratiju i prava svih građana. 

Priština – Skopje – Sarajevo – Zagreb – Beograd – Podgorica, 31. 03. 2023.

Udruženje novinara Kosova

Udruženje novinara Makedonije

Udruženje BH novinari

Hrvatsko novinarsko društvo

Nezavisno udruženje novinara Srbije

Sindikat medija Crne Gore

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare