SafeJournalists: Verbalno napadnuti novinari u Albaniji

PRIŠTINA – SKOPJE – SARAJEVO – ZAGREB – BEOGRAD – PODGORICA

Novinari iz raznih medija verbalno su napadnuti i prećeno im je rano jutros na sednici Demokratske stranke (DS). Ove pretnje, koju su navodno uputile pristalice bivšeg predsednika DS, ometaju ne samo tok slobodnog novinarstva, već i ugrožavaju bezbednost i dobrobit onih koji služe javnom interesu.

Novinari Osman Stafa iz News 24, Ardit Hokha iz EuroNews-a, Andon Kello iz MCN-a, Ermal Rizai sa Siri Tv i Isa Miziraj iz Ora News-a nisu mogli da obavljaju svoju dužnost. Pojedinci, navodno pristalice Lulzima Baše, bivši predsednik Demokratske stranke, pokušali su da im oduzmu kamere i mikrofone, gurali su novinare, vikali na njih, vređali ih i pretili im fizičkim nasiljem ako nastave da snimaju i izveštavaju.

Novinar Isa Miziraj objavio je na svom Fejsbuku da su pristalice Lulzima Baše, bivšeg predsednika Demokratske partije, psovale i vređale članove opozicije DS. Pretnje su se dalje nastavile da se upućuju novinarima prisutnim u prostorijama sastanka. Miziraj je rekao da ih je grupa ljudi zamolila da isključe kamere i da ne snimaju. Novinar Osman Stafa je takođe naveo da su pojedine Bašine pristalice uputile verbalno nasilja, pretnje, uvrede i pokušale fizičko nasilje nad novinarima u blizini sedišta Demokratske stranke.

 „Verbalno nasilje, pretnje, uvrede i pokušaji fizičkog nasilja nad novinarima u ranim jutarnjim časovima u blizini sedišta Demokratske stranke su zvono za uzbunu ne samo za slobodu medija, već i za fizičku bezbednost novinara“, naveo je Miziraj u svojoj objavi na Fejsbuku.

Blerjana Bino, istraživač SafeJournalists u Albaniji, rekla je: „Nedavni napad na novinare na sastanku Demokratske partije je uznemirujući pokazatelj rizika sa kojima se novinari u Albaniji suočavaju, i naglašavaju kontinuiranu nesigurnost slobode štampe. Ovaj događaj naglašava krucijalnu potrebu da političke partije, njihovi članovi, podržavaoci i šira javnost poštuju ulogu novinara. Ovo je takođe podsetnik na to kako antimedijsko raspoloženje političara i korišćenje zapaljivog jezika protiv novinara mogu da podstaknu fizičke pretnje, i time naruše suštinske temelje nezavisnog i profesionalnog novinarstva”.

SafeJournalists mreža, koja predstavlja više od 8.200 medijskih profesionalaca na Zapadnom Balkanu, poziva Demokratsku stranku da se javno ogradi od ovog incidenta i osudi postupke svojih pristalica. Očekuje se zvanična izjava u kojoj stranka priznaje ozbiljnost situacije i navodi korake kako bi se osiguralo da se takav incident više ne ponovi. Mreža dalje poziva da se sprovedu sveobuhvatne mere za sprečavanje ovakvih incidenata u budućnosti, te da se novinarima osigura bezbednost i slobodu u radu.

SafeJournalists mreža će obavestiti relevantne nacionalne i međunarodne zainteresovane strane o ovom slučaju.  

Svaki napad na novinare je napad na javni interes, demokratiju i prava svih građana, navodi se u saopštenju koje potpisuju: 

Udruženje novinara Kosova

Udruženje novinara Makedonije

Udruženje BH novinari

Hrvatsko novinarsko društvo

Nezavisno udruženje novinara Srbije

Sindikat medija Crne Gore

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare