SafeJournalists: Oštra osuda neprimerenih postupaka premijera Rame prema novinarki Ambroziji Meti u Albaniji

TIRANA-BEOGRAD-PRIŠTINA-SKOPLJE – SARAJEVO – ZAGREB – PODGORICA

Premijer Edi Rama je na današnjoj konferenciji za novinare odbio da odgovara na pitanja novinarke Ambrozije Mete i neprimereno pokušao da joj dodirne obraz.

Nakon sastanka sa političkim liderima okruga u sedištu Socijalističke partije, premijer Rama je održao improvizovanu konferenciju za štampu. Tokom ovog događaja, ispitivan je o investicionom projektu u oblastima Sazan i Zvernec koji je povezan sa Džaredom Kušnerom, zetom bivšeg predsednika Donalda Trampa. Ambrozija Meta je tražila odgovore o koristima projekta za Albance, procedurama ugovaranja, postojanju studije izvodljivosti i da li će se primenjivati slične poreske olakšice kao za investiciju Luke Drač. Premijerovo odbijanje da se pozabavi ovim pitanjima od javnog interesa, uz ponižavajuću opasku — „neznanje nije argument“ — i fizički kontakt pokušajem da joj dodirne obraz je neprihvatljiv i alarmantan.

Ovaj incident samo je deo zabrinjavajućeg obrasca u kome premijer Rama pokazuje prezir prema novinarima, posebno ženama, koje postavljaju zahtevna pitanja. Ramina istorija izbegavanja pitanja, zajedno sa propratnim akcijama kao što je zabrana novinarima da prisustvuju konferencijama za štampu i zahteva „prevaspitavanje“, naglašavaju premijerovo nepoštovanje slobode medija i novinarskog integriteta. 

SafeJournalists mreža smatra takvo ponašanje direktnom pretnjom principima transparentnosti i odgovornosti na kojima se temelji demokratsko društvo. Zastrašivanje sa kojim se suočavaju novinarke ne samo da podriva njihova profesionalna prava, već i održava kulturu zastrašivanja prema ženama i njihovom učešću u javnom prostoru.

Zahtevamo da premijer Rama uputi javno izvinjenje novinarki Meti i medijskoj zajednici. Insistiramo na posvećenosti konstruktivnom angažmanu sa medijima i prepoznavanju suštinske uloge novinara u kontroli moći i negovanju informisanog javnog diskursa.

SafeJournalists mreža nastaviće da pažljivo prati ovu situaciju i da se zalaže za prava i bezbednost novinara. Mreža podseća sve zainteresovane strane da je živa, slobodna štampa od suštinskog značaja za demokratiju, služeći kao čuvar društva i kritički glas u pozivanju na odgovornost onih na vlasti.

SafeJournalists mreža će obavestiti relevantne nacionalne i međunarodne zainteresovane strane o ovom slučaju.  

Svaki napad na novinare je napad na javni interes, demokratiju i prava svih građana, navodi se u zajedničkom saopštenju 

Udruženje novinara Kosova

Udruženje novinara Makedonije

Udruženje BH novinari

Hrvatsko novinarsko društvo

Nezavisno udruženje novinara Srbije

Sindikat medija Crne Gore

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare