SafeJournalists: Novinari mete pretnji i govora mržnje onlajn u Bosni i Hercegovini

BEOGRAD-SARAJEVO-PRIŠTINA – SKOPJE – ZAGREB

Novinarka AlJazeere Balkans Dalija Hasanbegović – Konaković na svom tviteru objavila je niz pretećih poruka i poruka koje sadrže govor mržnje koje pojedinci pišu ispod njenih postova na društvenim mrežama i upućuju joj u porukama. 

Jedna od osoba koja joj je uputila uvrede i pretnje jeste i Jasmin Mulahusić, protiv kojeg se već vodi istraga zbog širenja nacionalne i verske netrpeljivosti, govora mržnje, pretnji i negativne propagande prema novinarima i novinarkama putem društvenih mreža. Kako saopštavaju iz Udruženja BH novinari, od 2020. godine do danas, Linija za pomoć novinarima, koja deluje u okviru Udruženja, prijavila je nadležnim institucijama – policiji i tužilaštvima u Kantonu Sarajevo i na državnom nivou – čak 15 slučajeva vezanih za pretnje i širenje govora mržnje od strane Jasmina Mulahusića i njegovih pratilaca na Facebooku. Tužilaštva su do sada odbacila pet prijava, uz obrazloženje da ne postoje elementi krivičnog dela. Tužilaštvo Bosne i Hercegovine je još u septembru 2021. objavilo da su otvorili istragu protiv Mulahusića, ali i dalje se ne izjašnjavaju kada će i da li će biti podignuta optužnica. Iz državnog Tužilaštva su za medije potvrdili da rade na više predmeta koji se odnose na Jasmina Mulahusića, ali nisu želeli dati bilo kakve dodatne informacije i detalje.

Dalija Hasanbegović – Konaković je u našoj kampanji Novinarke u prvim redovima povodom 8. marta pričala o svojoj borbi protiv sajber nasilja i govora mržnje na društvenim mrežama. “Ja sam na meti grupe lažnih i pravih profila koji orkestrirano i organizovano, sa smišljenom agendom, pokušavaju lažima i konstrukcijama da me diskredituju, unište reputaciju, ili u najgorem slučaju – da treću osobu izazovu da me napadne. Sve je uredno prijavljeno Tužilaštvu Kantona Sarajevo. Moj slučaj duže od tri i pol godine stoji u njihovim ladicama”, rekla je Hasanbegović – Konaković.

Mreža Safe Journalists, koja predstavlja više od 8.200 medijskih profesionalaca na Zapadnom Balkanu, najoštrije osuđuje pretnje i govor mržnje upućen novinarki Hasanbegović – Konaković. Mreža poziva nadležne institucije u Bosni i Hercegovini da hitno preduzmu mere i otkriju osobe koje su ostavljale ove komentare, te ih procesuiraju i adekvatno kazne. Institucije treba da pokažu odlučnost u borbi protiv govora mržnje i pretnji novinarima i da pošalju jasnu poruku da je ovakvo ponašanje neprihvatljivo. 

SafeJournalists mreža će obavestiti relevantne nacionalne i međunarodne zainteresovane strane o ovom slučaju. 

Svaki napad na novinare je napad na javni interes, demokratiju i prava svih građana. 

Udruženje novinara Kosova

Udruženje novinara Makedonije

Udruženje BH novinari

Hrvatsko novinarsko društvo

Nezavisno udruženje novinara Srbije

Sindikat medija Crne Gore

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare