SafeJournalists: Novinara iz BiH Gluhića fizički napao političar Spahić

SKOPLJE – BEOGRAD – PODGORICA – PRIŠTINA – SARAJEVO– ZAGREB

Sinana Gluhića, novinara lokalnog javnog medija RTV Zenica, fizički je napao Sulejman Spahić, član stranke A-SDA. Napadu su prethodili dani verbalnih pretnji i uvreda upućenih Gluhiću od strane čelnika A-SDA putem telefona i društvenih mreža, posebno Facebooka.

U petak, 5. juna, Gluhić je bio na putu prema poslu kada ga je Spahić fizički napao. Pred svedocima Gluhić je dobio pretnje smrću od Spahića, nakon čega je usledio udarac u vrat i lice. Incident je prijavljen policiji i zabeležen, kao i pretnje koje je Gluhić dobio u prethodnom periodu. Istog dana stranka A-SDA izdala je saopštenje u kojem negira napad. Policijska uprava Zenica pokrenula je istragu i uzela izjave od oba aktera. Slučaj će biti upućen Tužilaštvu, a rečeno je da se traži 24-časovna policijska zaštita za Gluhića.

Udruženje BH novinari, član mreže SafeJournalists, najoštrije je osudilo pretnje i fizički napad na Gluhića i zahtevalo hitnu istragu ovog incidenta i sankcionisanje Spahića.

– Neprihvatljivo je da bilo koja osoba, a kamoli politička stranka ili njeni članovi, protiv novinara koristi silu – fizičku, psihološku, online ili offline. Napad na Gluhića jasan je slučaj zloupotrebe političke moći i kršenja osnovnih načela medijskih sloboda – rekla je Borka Rudić, generalna sekretarka Udruženja BH novinari. – Novinari RTV Zenica i drugih medija dugo se suočavaju  sa političkim pritiscima i pretnjama od strane zvaničnika političke stranke iz opštinskih i kantonalnih vlasti. To mora prestati.

Mreža SafeJournalists, koja predstavlja više od 8.200 medijskih profesionalaca na Zapadnom Balkanu, pridružuje se svom članu BH novinarima u osudi fizičkog napada na Sinana Gluhića. Pozdravljamo brzu reakciju zeničke policije i očekujemo detaljnu istragu ovog napada i pretnji koje su mu prethodile. Samim tim i primenom adekvatnih sankcija vlasti u Zenici moraju da pokažu da pretnje i fizički napadi na bilo koga nisu prihvatljivi, posebno ne na novinare od strane političkih aktera. Pozivamo političke aktere ne samo da se uzdrže od pritisaka i napada na novinare, već da otvoreno i nedvosmisleno osude takvo ponašanje svojih kolega i pozovu ih na odgovornost.

Mreža SafeJournalists informisaće relevantne domaće i međunarodne institucije o ovim slučajevima.

Svaki napad na novinare je napad na javni interes, demokratiju i prava svih građana, navodi se u saopštenju koje su potpisali :

Udruženje novinara Kosova

Udruženje novinara Makedonije

Udruženje BH novinari

Hrvatsko novinarsko društvo

Nezavisno udruženje novinara Srbije

Sindikat medija Crne Gore

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare