SafeJournalists: Nedopustiva kampanja protiv nedeljnika Novosti u Hrvatskoj

BEOGRAD

Nedeljnik „Novosti“ već određeno vreme na meti je pretnji, koje su krenule nakon opasne kampanje u službenim pojavljivanjima stranke „Domovinski pokret“, koja zagovara ukidanje finansiranja ovog nedeljnog lista.

Nakon što je stranka „Domovinski pokret“ u svom predizbornom programu i tokom kampanje najavila ukidanje finansiranja nedeljnika srpske nacionalne manjine „Novosti“, te nakon izbora nastavili da potenciraju na tome, novinari redakcije Novosti primili su više pretnji. Deo pretnji upućenih nedeljniku Novosti stigao je i na adresu Hrvatskog novinarskog društva (HND), a ovo društvo primilo je i niz telefonskih poziva, pisama i mejlova u kome se preti kako rukovodstvu, tako i mnogim novinarima, članovima HND-a. Policija je odmah izašla na teren,  sprovela uviđaj i obavila razgovore sa svedocima i oštećenima. Novosti su nedeljnik srpske nacionalne manjine, koji u svom radu pokriva sve relevantne teme za hrvatsko društvo, poštujući novinarsku etiku i načela propisana Kodeksom Hrvatskih novinara. 

Kampanja u kojoj se poziva na gašenje Novosti, a koju sprovodi „Domovinski pokret“, traje već neko vreme, a ova stranka kampanju sprovodi u svim svojim javnim nastupima koji se prenose u medijma i na društvenim mrežama. Činjenica da „Domovinski pokret“ sada čini vlast samo još više uozbiljuje situaciju. Ovakvim idejama i potezima „Domovinski pokret“ ne napada samo nedeljnik Novosti, već ozbiljno ugrožava slobodu medija, te ustavom zagarantovana prava nacionalnih manjina. Novosti se, kao i ostali mediji nacionalnih manjina, finansiraju iz sredstava za ostvarivanje kulturne autonomije koja raspodeljuje Savet za nacionalne manjine, državno telo osnovano Ustavnim zakonom o pravima nacionalnih manjina. „Domovinski pokret“ tvrdi da novine Novosti ne ispunjavaju svoju ulogu manjinskog medija, jer ne pokrivaju isključivo manjinske teme. Međutim, ovakva kritika ukazuje na ozbiljnu segregaciju manjina, budući da svaki mediji ima pravo da se bavi temama koje smatra važnima. 

Hrvoje Zovko, predsednik HND-a naglašava da Hrvatsko novinarsko društvo snažno stoji uz kolege i kolegice iz Novosti. ,,Ukoliko im se nešto dogodi, za odgovorne ćemo smatrati vodeće članove Domovinskog pokreta, koji su sada briga i premijera Andreja Plenkovića. Pretnje i uvrede su sramotne i nedopustive. Napad na Novosti je napad na celu novinarsku zajednicu. Teška vremena nas čekaju, ali borićemo se. Neće nas pokolebati.“, zaključuje Zovko. 

SafeJournalists mreža, koja predstavlja medijske profesionalace na Zapadnom Balkanu, pridružuje se svom članu HND-u i poziva predstavnike vlasti da pošalju jasnu poruku i osude pretnje i negativnu kampanju prema nedeljniku Novosti, te pozovu na smirivanje tenzija i zaustavljanje negativnog narativa u medijima i na društvenim mrežama. Od nadležnih organa zahtevamo da hitno istraže i procesuiraju lica koja su pretila novinarima. 

SafeJournalists mreža će informisati relevantne nacionalne i međunarodne zainteresovane strane.

Svaki napad na novinare je napad na javni interes, demokratiju i prava svih građana.

Priština – Skoplje – Sarajevo – Zagreb – Beograd – Podgorica, 22.05.2024.

Udruženje novinara Kosova

Udruženje novinara Makedonije

Udruženje BH novinari

Hrvatsko novinarsko društvo

Nezavisno udruženje novinara Srbije

Sindikat medija Crne Gore

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare