SafeJournalists: Napadnut novinar u Prištini

BEOGRAD-PRIŠTINA

Tri osobe fizički su napale novinara i direktora Gazeta metro Valjona Silju utorak uveče u Prištini.

Silja je napadnut nakon gostovanja na Televiziji 7, gde je učestvovao na panelu o suđenju bivšim liderima Oslobodilačke vojske Kosova u Hagu.

Napad je prijavljen kosovskoj policiji, a Silja je dobio medicinsku pomoć u Univerzitetskom kliničkom centru Kosova.

Za Udruženje novinara Kosova, ovaj napad na Silju je potpuno neprihvatljiv i predstavlja ozbiljan pokušaj da se ometaju mediji i oslabi sloboda izražavanja na Kosovu. „Šokirani smo brutalnim napadom na Valjona. Ovo je jedan od najgorih napada, koji ima za cilj da ućutka novinare, a tome nema mesta u demokratiji koju pokušavamo da izgradimo na Kosovu. Krajnje je vreme da svi relevantni akteri iz oblasti bezbednosti i pravosuđa brzo i efikasno privedu pravdi odgovorne za ovaj gnusni čin.”, rekao je Džemajl Redža, predsednik odbora Udruženja novinara Kosova.

Ovaj nasilni napad na novinara osudila je i Evropska federacija novinara (EFJ)

SafeJournalists mreža, koja predstavlja više od 8.200 medijskih profesionalaca na Zapadnom Balkanu, pridružuje se osudama ovog napada i poziva nadležne organe da odmah pronađu i uhapse odgovorne. Takođe pozivamo kosovske vlasti da osude ovakve napade i pokažu da im je stalo do slobode medija.

SafeJournalists mreža će obavestiti relevantne nacionalne i međunarodne zainteresovane strane o ovom slučaju. 

Svaki napad na novinare je napad na javni interes, demokratiju i prava svih građana, navodi se u saopštenju koje potpisuju :

Udruženje novinara Kosova

Udruženje novinara Makedonije

Udruženje BH novinari

Hrvatsko novinarsko društvo

Nezavisno udruženje novinara Srbije

Sindikat medija Crne Gore

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare