SafeJournalists: I dalje ugrožena sigurnost novinara na Kosovu

PRIŠTINA – SKOPJE – SARAJEVO – ZAGREB – BEOGRAD – PODGORICA

U toku jučerašnjeg dana, u Zvečanu i Kosovskoj Mitrovici, dogodilo se nekoliko incidenata u kojima su napadnuti novinari i ugrožena im je bezbednost.

Ekipa ATV-a napadnuta je kamenicama dok je izveštavala o protestu ispred zgrade Opštine u Zvečanu. Prema pisanju medija, nekoliko maskiranih osoba gađalo je vozilo u pokretu, što je za posledicu imalo lakše povrede novinara Fatluma Jašarija i snimatelja Blenda Tačija, kao i razbijanje stakla na automobilu.

U Kosovskoj Mitrovici, nakon hapšenja M.M. novinarI su bili sprečeni da rade svoj posao. Naime, novinarka Radija KiM Zorica Krstić Vorgučić izvestila je da snimanje nije dozvoljeno, i da korišćenje telefona može biti „vrlo opasno“- „Kako po telefon, tako i samog novinara, ali i učesnike protesta koji su telefonirali ili probali da nešto snime“, navela je novinarka.

Maskirani ljudi prilazili su novinarima, upozoravali ih i agresivno govorili da ne snimaju i fotografišu, jer će biti posledica. Kako navodi Krstić Vorgučić, jednoj od novinarki su obrisali fotografije sa mobilnog telefona.

Četvoročlanoj Ekipi TV Nova S zabranjeno je da snimaju, uz neprimereno grubo i nasilno obraćanje.

Urednica portala Kossev Tatjana Lazarević takođe je obavestila NUNS da su na nju u više navrata nasrnuli zabranjujući joj da izveštava, i pokušavali da prekinu snimanje i oduzmu telefon.

Novinarke nisu uspele da dobiju ni izjave od predstavnika Srpske liste, a ova stranka nije se oglasila ni saopštenjem.

Posebno se opasna kampanja nastavila danas preko dela društvenih mreža, gde se posebno targetira Tatjana Lazarević, kao i novinari uopšte, kao neko ko je odgovoran za hapšenja i nebezbednost.

SafeJournalists mreža, koja predstavlja više od 8.200 medijskih profesionalaca na Zapadnom Balkanu, pridružuje se svojim članicama Nezavisnom udruženju novinara Srbije i Udruženju novinara Kosova u zabrinutosti za sigurnost novinara koji izveštavaju na Severu Kosova i poziva sve aktere, uključujući pre svega političke subjekte, te relevantne institucije da se hitno obustavi targetiranje i napadi na novinare.

SafeJournalists mreža će obavestiti relevantne nacionalne i međunarodne zainteresovane strane o ovom slučaju.  

Svaki napad na novinare je napad na javni interes, demokratiju i prava svih građana, navodi se u saopštenju koje potpisuju : 

Udruženje novinara Kosova

Udruženje novinara Makedonije

Udruženje BH novinari

Hrvatsko novinarsko društvo

Nezavisno udruženje novinara Srbije

Sindikat medija Crne Gore

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare