Safe Journalists: Koordinisani napori utišavanja Citizen Channel-a u Albaniji moraju prestati

BEOGRAD-TIRANA

SafeJournalists mreža zabrinuta je zbog koordinisanih napora da se utiša Citizens Channel, neprofitna i nezavisna medijska kuća u Albaniji. Nedavne akcije prijavljivanja i uklanjanja sadržaja Citizen Channel-a sa njihove Facebook stranice, pod izgovorom spamovanja ili kršenja Facebook pravila predstavljaju direktnu pretnju nezavisnom i kritičkom novinarstvu i pravu građana na kvalitetne informacije.

Ove akcije usledile su nakon izveštavanja Citizens Channel-a o pitanjima od javnog interesa, uključujući izgradnju Narodnog pozorišta i davanje dozvola za izgradnju nebodera od strane opštine Tirana. U člancima se razotkriva kako građevinske kompanije uzimaju i zauzimaju javno zemljište bez poreza na dozvolu. Drugi uklonjeni sadržaji odnose se na izveštavanje o zloupotrebi prirodnih resursa i otporu zajednica u Thirre (Mirdita) i Zall Gjocak (Mat) protiv uništavanja prirode.

Uznemirujuće je posmatrati ‘digitalnu vojsku’ koja orkestrira kampanju protiv Citizen Channel-a, i cilja čak i članke koji datiraju još od 2021. godine, sa očiglednim ciljem da se se platforma ugasi. Na taj način direktno se podriva digitalno prisustvo Citizen Channel-a, njihov doseg onlajn i odnos sa publikom.

Ovi napadi ne samo da krše prava Citizens Channel-a da izveštava i informiše, već i zastrašuju druge medijske subjekte i novinare, i time potencijalno guše istraživačko novinarstvo i kritičko izveštavanje u Albaniji.

Pozivamo vlasti i onlajn platforme da preduzmu brze i odlučne mere da zaštite Citizens Channel i obezbede integritet i bezbednost novinarskog sadržaja na mreži. Pozivamo Facebook da odmah pregleda mere preduzete protiv sadržaja Citizens Channel-a na toj društvenoj mreži. Svaki sadržaj koji je nepravedno uklonjen treba ponovo objaviti.

Safe Journalists  mreža solidarna je sa Citizens Channel-om i svim medijskim subjektima koji se suočavaju sa sličnim pretnjama. Posvećeni smo zalaganju za digitalni pejzaž u kojem se novinarski sadržaj poštuje i štiti. Imperativ je da svi stejkholderi budu solidarni sa Citizens Channel-om i širom novinarskom zajednicom u Albaniji kako bi zaštitili slobodu medija i pravo na informisanje.

SafeJournalists mreža nastaviće da prati ovu situaciju i da se zalaže za prava i bezbednost novinara u Albaniji i na Zapadnom Balkanu.

SafeJournalists mreža će informisati relevantne nacionalne i međunarodne zainteresovane strane.

Priština – Skoplje – Sarajevo – Zagreb – Beograd – Podgorica, 4.4.2024.

Udruženje novinara Kosova

Udruženje novinara Makedonije

Udruženje BH novinari

Hrvatsko novinarsko društvo

Nezavisno udruženje novinara Srbije

Sindikat medija Crne Gore

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare