SAD uvele sankcije pojedincima sa Balkana

VAŠINGTON

Američki državni sekretar Entoni Blinken objavio je da su Stejt department i Ministarstvo finansija SAD preduzeli akciju da sankcionišu aktere na Zapadnom Balkanu za destabilizujuće i koruptivne aktivnosti.

Kako prenosi Radio Slobodna Evropa, on je na Tviteru objasnio da “SAD i partneri, poput Velike Britanije, smatraju odgovornim one koji ugrožavaju stabilnost, napredak i evropske integracije regiona”.

Američki ured za kontrolu strane imovine (OFAC) stavio je u ponedeljak, 11. aprila na listu sankcija sedam osoba sa Zapadnog Balkana za dela korupcije, a troje od njih su i na listi Stejte departmenta. Njima je zabranjen ulazak u Sjedinjene Američke Države.

Sankcije podrazumevaju blokiranje sve imovine i prava na imovinu koja se nalazi u SAD ili ih poseduje ili kontroliše državljanin SAD.

Na listi se iz Bosne i Hercegovine (BiH) nalaze bivši potpredsednik Stranke demokratske akcije (SDA) i delegat u Domu naroda Parlamenta BiH Asim Sarajlić i bivša glavna tužiteljka Tužilaštva BiH Gordana Tadić.

Iz Severne Makedonije na listi su bivši premijer Severne Makedonije Nikola Gruevski i bivši šef makedonske Uprave za bezbednost i kontraobaveštavanje (UBK) Sašo Mijalkov.

Svetozar Marović ,nekadašnji visoki funkcioner Demokratske partije socijalista (DPS) Mila Đukanovića i poslednji predsednik Državne zajednice Srbije i Crne Gore, jedini je iz Crne Gore na objavljenom spisku američkog Ministarstva finansija.

Na listi su i dve osobe iz Albanije, bivši zastupnik iz Elbasana Aćif Rakipi i vlasnik medija Jili Ndroći, čiju je imovinu Vlada Albanije zaplenila 2020. i 2021. godine zbog prethodnih kriminalnih radnji.

Kao rezultat novih mera, svim ovim licima će biti blokirano poslovanje s pojedincima i firmama iz SAD. Sva sredstva koja se nalaze u SAD ili su u posedu ili pod kontrolom osoba iz SAD, moraju biti blokirana i prijavljena.

Izvor: FoNet

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare