SAD upozorile Sofiju da rasčisti nered oko šeme ‘pasoš za gotovinu’

SOFIJA

Stejt department je upozorio Bugarsku da, ako ta zemlja želi da njeni građani putuju bez viza u SAD, rasčisti “nered” oko šeme “pasoš za keš”.

Prema zvaničnom dokumentu u koji je imao uvid Euraktiv Bugarska, američka strana traži da se bugarski pasoši izdaju samo dobronamernim građanima koji ne predstavljaju pretnju unutrašnjoj bezbednosti SAD.

Prema otkrićima Euraktiva iz 2018, velika koruptivna šema omogućavala je svima koji su spremni da plate mito od 5.000 evra da dobiju pravi bugarski pasoš, čime se otvaraju vrata cele EU i velikog dela sveta.

U tu šemu bila je umešana Državna agencija za Bugare u inostranstvu koja je “klijentima koji plaćaju” izdavala lažne potvrde o bugarskom poreklu, dokument na osnovu koga se mogu dobiti bugarsko državljanstvo i lična dokumenta.

Šef te agencije je uhapšen i proveo je u pritvoru nekoliko meseci ali istinska reforma sistema nije sprovedena za vreme bivše vlade u kojoj se VMRO, manjinski koalicioni partner bivšeg premijera Bojka Borisova, borio za status kvo.

Trenutno su Kipar, Hrvatska, Rumunija i Bugarska jedine članice EU čijim je građanima još potrebna viza za ulazak u SAD.

Međutim, Hrvatska i Rumunija su dobile uveravanja da će ih Vašington uskoro skinuti sa te liste.

U službenoj belešci bugarskog ministarstva spoljnih poslova, u kojoj se citiraju američki zvaničnici, navodi se da je američka strana tražila od Bugarske da daje državljanstvo samo građanima koji ne predstavljaju pretnju za SAD i da reformiše Državnu agenciju za Bugare u inostranstvu i tako garantuje promenu politike.

Za to vreme, Evropska komisija pokušava da postigne “vizni reciprocitet” sa SAD.

Naredni sastanak, na kome će biti predstavnici Komisije, SAD i bugarskih vlasti, biće održan 9-10. juna.

Prema dokumentu u koji je imao uvid bugarski Euraktiv, prelazna vlada u Sofiji nastoji da obezbedi garancije da će reformisati Državnu agenciju pre sastanka.

U međvremenu je Stejt department zvanično označio četvoro bivših i jednog aktuelnog bugarskog zvaničnika zbog umešanosti u veliku korupciju. Oni su, kako se navodi u saopštenju od 2. juna, bili umešani u korupciju koja je potkopala vladavinu prava i poverenje javnosti u demokratske institucije i procese, uključći korišćenje političkog uticaja i moći za ličnu korist.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare