SAD navodno žele da regrutuju nemačke istraživače vakcina

BERLIN

Američki predsednik Donald Tramp, prema pisanju štampe, nudi nemačkim naučnicima koji rade na vakcini za korona virus mnogo novca da dođu u SAD. Tramp takođe želi vakcinu protiv korona virusa “samo za SAD”, prenosi Tagešpigel, medijski partner portala EURACTIV.com.

Kriza zbog korona virusa dovela je do indirektnog ali opipljivog spora u domenu ekonomske politike između SAD i Nemačke.

Kako prenosi Velt am zontag pozivajući se na vladine kontakte, američki predsednik nastoji da velikim finansijskim doprinosima privuče u SAD nemačke naučnike koji rade na potencijalnoj vakcini za korona virus, kao i da obezbedi lek ekskluzivno za njegovu zemlju.

U odgovoru na pitanje agencije Rojters, nemački ministar zdravlja potvrdio je da je američka vlada zainteresovana za kompaniju KjurVak (CureVac) iz Tibingena koja radi na razvoju vakcine za korona virus.

“Potvrđujemo pisanje lista Velt am zontag”, rekao je portparol ministarstva. Takođe se citira da je ministarstvo zdravlja navelo da nemačka vlada želi da vakcina bude napravljena u Nemačkoj i Evropi.

Prema pisanju nemačkog lista, američki predsednik nudi veliku sumu novca kako bi osigurao ekskluzivni rad kompanije. Tramp radi sve kako bi dobio vakcinu za SAD, rekao je. “Ali samo za SAD”, primetila je nemačka vlada.

KjurVak radi sa federalnim Institutom za vakcine i biomedicinske lekove “Paul Erlih” na proizvodnji vakcine protiv COVID-19. Navodi se da su predstavnici nemačke vlade sada u pregovorima sa kompanijom.

Na svom sajtu KjurVak piše da se predsednik uprave direktora Danijel Menihela sreo sa Trampom, potpredsednikom SAD Majkom Pensom, članovima operativne grupe za korona virus i drugim visoko rangiranim menadžerima farmaceutskih i biotehnoloških kompanija na poziv Bele kuće početkom marta.

Na sastanku se razgovaralo o strategijama i mogućnostima da se vakcina brzo razvije i proizvodi.

“Čvrsto smo uvereni da ćemo uspeti da razvijemo efikasnog kandidata za vakcinu za nekoliko meseci”, rekao je Menihela, navodi se na sajtu.

Koosnivač i član uprave KjurVaka Florijan fon der Mulbe rekao je 13. marta za Rojters da je kompanija počela istraživanje sa velikim brojem potencijalnih vakcina i da je sada izabrala dve najbolje za klinička ispitivanja.

Kompanija se nada da će do juna ili jula razviti eksperimentalnu vakcinu kako bi dobila dozvolu za ispitivanje na ljudima.

“Nemačka vlada je veoma zainteresovana da se vakcina i aktivne supstance u borbi protiv novog korona virusa  razviju u Nemačkoj i Evropi”, potvrdio je listu portapril nemačkog ministarstva zdravlja.

“S tim u vezi vlada intenzivno razgovara sa kompanijom KjurVak”, navodi se.

Nemačka pokušava da zadrži kompaniju finansijskom ponudom, objavio je list pozivajući se na izvore u vladi.

Kompanija nije želela da komentariše vest koju je objavio Velt am zontag.

Izvor: EURACTIV.com

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare