SAD najveći proizvođač oružja u svetu, Rusi pretekli Britance

STOKHOLM-VAŠINGTON

SAD ostaju ubedljivo najveći proizvođač i prodavac oružja u svetu, navodi se u najnovijem izveštaju Stokholmskog međunarodnog instituta za istraživanje mira, prenosi Rojters.

U izveštaju za 2017. godinu, precizira se da su 42 američke kompanije ostvarile 226,6 milijardi dolara od prodaje oružja u vojne opreme, što predstavlja 57 odsto ukupnih prodaja.

Stokholmski međunarodni institut za istraživanje mira primećuje da je Rusija sada zauzela drugo mesto na listi najvećih proizvođača oružja na svetu.

Time je, navodi institut, Rusija zauzela poziciju koju je do sada držala Velika Britanija, inače najveći proizvođač oružja u Zapadnoj Evropi, navodi AP.

Iz SIPRI-ja navode da je Rusija prodala oko 37,7 milijardi dolara u oružju 2017. godine, što je iznosi oko 9,5 odsto ruskog BDP-a.

Istražitelj SIPRI-ja Simeon Vezeman smatra da su te brojke u skladu sa većim sredstvima koje Rusije izdvaja za modernizaciju svojih oružanih snaga.

Tramp povećava budžžet za vojsku

Američki predsednik Donald Tramp podržao je plan da se od Kongresa za vojni budžžet za narednu godinu zatražži 750 milijardi dolara, izjavio je američki zvaničnik koji je time najavio povećanje troškova Pentagona u vreme potencijalnog “stezanja kaiša” u drugim vladinim sektorima.

Iznos od 750 milijardi dolara više je od 733 milijarde dolara, koliko se očekivalo da će Pentagon tražžiti za fiskalnu 2020. godinu i znatno više od 700 milijardi dolara koju je Tramp najavio u oktobru, prenosi Rojters.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare