Sa MMF se ne razgovara o povećanju plata i penzija

BEOGRAD
( FoNet)
Predsednik Saveta guvernera NBS i profesor FEFA Nebojša Savić izjavio je večeras da je ono što je realizovano u Srbiji tokom protekle dve i po godine jedan od uspešnijih programa koje je Međunardni monetarni fond realizovao uopšte, kao i da u razgovorima, koji počinju sutra, neće biti pominjano povećanje plata i penzija.

Šta je urađeno u proteklih šest meseci kada je reč o sprovođenju mera koje je Srbija dogovorila u aranžmanu s MMF, zvaničnici Fonda iz Vašingtona i srpska delegacija sagledaće sutra.

Savić je, gostujući u Dnevniku RTS, istakao da su strukturalne reforme – poput reorganizacije EPS i
“Srbijagasa” – najteži, najkompleksniji i najzahtevniji delovi realizacije jednog ekonomskog programa.

Kada govorimo o Srbiji, najvažnije je što smo uspeli da uspostavimo monetarnu stabilnost koja traje praktično od početka programa, da se u međuvremenu ostavarila fiskalna stabilnosti, ona se ostvaruje i dalje u ovoj godini, što znači da se u trećoj godini programa realizuje. I ostao nam
je još jedan segment u strukturalnim reformama koji je realizovan i koji će tek biti realizovan, rekao je Savić.

On smatra da je Zakon o radu otvorio prostor za rešavanje brojnih problema.

Misija ističe, da je napredak koji je ostvaren u “Železnicama” značajan, tu se ide dalje.Ostaje problem
“Elektroprivrede” koji ima svoju ekonomsku, finansijsku, svoju političku, a rekao bih i svoju sindikalnu dimenziju, napomenuo je Savić.

Rešavanje EPS je višedimenzionalno, istakao je Savić i dodao jedan segment je urađen.

Ali, ostali su i drugi segmenti koji treba da se urade što je par ekselans političko pitanje koje treba rešiti, smatra Savić i ističe da to bezuslovno treba rešiti, jer je to najveći sistem u zemlji koji je nosilac privrede. Bez energetike ne fukncioniše ništa u zemlji.

U predstojećim razgovorima neće biti pominjano povećanje plata i penzija.

Budžet se pravi za iduću godinu i to povećanje verovatno pripada idućoj godini. Kada se bude razgovaralo o budžetu, onda će se razgovarati eventualno i o tome, naveo je Savić.

Na pitanje koliki je manevarski prostor za povećanje plata i penzija, Savić je rekao da je pristalica, kao ekonomista, da prvo mora da se ostvari rezultat, pa tek onda da se razgovara o raspodeli pozitivnog rezultata.

Hajde da napravimo stopu očekivanog rasta, hajde da napravimo rezultat, da ostvarimo taj višak pa onda da razgovaramo o tome na koliko mogu da se povećavaju plate i penzije, naglasio je Savić.

Aranžman sa MMF se završava u februaru,a prema mišljenju Savića potreban je novi.

Upravo da bismo obezbedili kontinuitet započetih reformi, i da bismo uspeli da ostvarimo sve ono što želimo da ostvarimo. Dakle, razvoj Srbije mora da bude postavljen na dugoročnim osnovama, rekao je Savić.

(Fotografija iz arhive JUGpress-a)

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare