Ružić: Situacija u obrazovnom sistemu nije alarmantna, zaraženo oko 5.000 dece

BEOGRAD

Ministar prosvete Branko Ružić ocenio je danas da, sa oko 5.000 dece školskog uzrasta zaražene korona virusom, situacija u obrazovnom sistemu nije alarmantna i da za sada nije odlučeno da se pređe na onlajn nastavu, a da će produžetak jesenjeg raspusta razmotriti Krizni štab početkom iduće sedmice.

“Što se tiče obrazovnog sistema ja i dalje tvrdim da situacija po brojevim uopšte nije alaramantna, ali je tačno da dolazi do većeg broja zaražavanja dece i do većeg broja prijema kod pedijatara”, rekao je Ružić u jutarnjem dnevniku RTS.

On je naveo da oko 5.000 zaražene dece školskog uzrasta od šest do 18 godina zaraženo predstavlja samo 0,6 odsto učenika u obrazovnom sistemu, ocenivši da “virus ulazi spolja u obrazovni sistem, a ne iz obrazovnog sistema van njega” i da se to vidi i epidemiološkoj statistici.

Govoreći o mogućim merama, među kojima je i uvođenje onlajn nastave, Ružić je naglasio da odluka za sada nije doneta, a da će ideje o produženom jesenjem raspustu biti razmatrana na sednici Kriznog štaba početkom iduće nedelje..

“Ukolikoe još neke mere budu predložene i usvojene mislim da će to biti jedna simbioza dve ili tri mere koje će služiti i da se poveća broj vakcinisanih i da se napravi pauza i da se smiri rast brojeva”, rekao je Ružić za RTS.

Ružić je uveren da bi se produžetkom raspusta prekino lanac prenošenja virusa.

“Taj lanac transmisije se ne događa u obrazovnom sistemu, događa se u opštoj populaciji van obrazovnog sistema, ali će svakako ta pauza pomoći, kao i primena kovid propusnica, da se iskoristi na najbolji mogući način i da se vide efekti tog uvođenja u smislu podizanja broja vakcinisanih”, ističe Ružić.

On je ukazao da srž problema ne može biti u obrazovnom sistemu i deci, već u tome koliko svi građabni imaju svest i individualnu odgovornost i solidarnost.

“Vakcina je jedna civilizacijska tekovina koju treba iskoristiti da bismo ovu pošast pobedili”, poručio Ružić.

On je najavio da će danas biti objavljeno saopštenje Tima za škole o nastavi sledeće nedelje, nagoveštavajući mogućnost da će onlajn nastava biti uvedena u još dve uz dosadašnje četiri opštine ili grada.

“Mislim da je najvažnije da pozovemo građane da shvate da je vakcina jedini način da izađemo na zelenu granu, ako to ne shvatamo nama će stalno mutirati neki soj i stalno će imati manevarskog prostora da se to događa i da dolazi do zaražavanja”, naglasio je Ružić.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare