RUSKI AVION OBORIO ALBANAC IZ PREŠEVA?

PREŠEVO

Albanski mediji javljaju da je ruski avion oborio Albanac iz Preševa.

Prema njima on je piliot u turskoj vojsci a, sem fotografije za koju se tvrdi da je njegova,
mediji objavljuju i ime KÜRTI.
Prema albanskim medijima on je poreklom iz Preševa

Prati
Obavesti me o
guest

5 Komentara
Najnoviji
Najstariji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare
Vasić
Vasić
8 godine pre

Koji inbox kad mu je ugašen profil jer nije hteo da se predstavi gazdi društvene mreže? Kod Amera nije na vlasti DS, oni su nacija koja poštuje zakon.Meni je baš dirljivo koliko se on ovde raduje što ga je jedan Turski ratni zločinac udostojio odgovora.

Zadnja je bila sa Zucker Begom
Zadnja je bila sa Zucker Begom
8 godine pre

Izmišljaš “Djuro”.redovno pratimo tvoj inboks.U njemu nema prepiske sa Turkom.

Zuckerberg mi piso četr pisma
Zuckerberg mi piso četr pisma
8 godine pre

zašto nas sve to nimalo ne čudi? zato što si ti toliko željan publiciteta da si i sa Cukerbergom na “maj…iga” a kamoli sa običnim turskim pilotom mogućeg šiptarskog porekla. more ako si mu reko. i ramazan i bajram sledeci put da mu cestitas.

Djura Leskovac
Djura Leskovac
8 godine pre

Dakle tačno je da je veliki broj šiptarskih medija, naročito onih iz zapadne Makedonije i sa Kosova i Metohije objavio ovu vest. I svuda je ta vest od reči do reči identična. (?) Važno je naglasiti da su ovu vest preneli isključivo šiptarski mediji i niko osim njih. Turski pogotovu ne! Na žalost, i pored moje velike želje i uloženog truda, izvor vesti nisam pronašao. Vest već na prvi pogled deluje prilično spinovano. Naime o čoveku o kome se navodno govori, nema gotovo ničega. Ta rupetina u tekstu je prilično traljavo zapušena pričom o poreklu bivšeg predsednika Turske, Kenana Evrena. Preci ovog, na doživotnu robiju osuđenog pučiste zaista jesu živeli u okolini Preševa, ali to nije nikakav dokaz o poreklu oficira koji je na fotografiji.

A na fotografiji je kapetan Jusuf Kurt (ne Kurti). Čovek koji od 2014. obavlja dužnost komandanta turske akro grupe “Solo Turk”. U ovoj letačkoj grupi se koriste avioni tipa F-16. Rođen je 1981. u Trabzonu. Oženjen je i ima sina od oko 5 godina. Radi se o verovatno najpoznatijem turskom oficiru i to ne samo u turskim okvirima. On je u Turskoj velika medijska zvezda. Jednom rečju, turski top gan. Nešto slično onome što je je za nas Srbe recimo Novak Đoković. Prosto rečeno, figura koju svi obožavaju. Zato i ne čudi što mu je prošle godine komandant turskog vazduhoplovstva general Akin Ozturk, ljubeći ga u čelo pred kamerama rekao:

– Ti si ponos turske nacije, turskih oružanih snaga i turskog ratnog vazduhoplovstva. Ovo je najmanje što mogu da kažem o tebi.

Kapetan Kurt je ovakve reči zaslužio svojom maestralnom letačkom veštinom i verovatno je jedan od najboljih NATO pilota, što stalno dokazuje na mnogobrojnim aero mintinzima u svetu. Jedna od demonstracija njegovog umeća je i na ovom snimku iz Engleske: https://www.youtube.com/watch?v=Q6Q_ofqy3BI

Turski kapetan je inače veoma aktivan na društvenim mrežama. Gotovo da nema na kojoj ga nema, a ima i svoj sopstveni sajt: http://www.yusufkurt.com.tr/ , a tu je i sajt njegove akro grupe: http://www.soloturk.tsk.tr/TR/UcusEkibiDetay.aspx?ID=4&IcerikID=407

Na svom FB profilu svakodnevno ima po nekoliko objava, što svojih, što tuđih. Zanimljivo je da je jedini dan bez ikakve aktivnosti na njegovoj vremenskoj liniji, bio 24 novembar. Dan kada je u Siriji oboren ruski Suhoj. (!)

Danas je takođe bio prilično aktivan. Na svojoj FB objavi https://www.facebook.com/kurtyusuf/videos/10153749628408826/?permPage=1 od pre desetak sati, lajkovao je najpre samo one komentare koji veličaju njegovo letačko umeće. Posle par časova, počeo je da lajkuje insinuacije da je baš on oborio ruski SU-24. Tek na kraju je lajkovao i direktna pitanja o njegovom navodno šiptarskom poreklu.

Da li je kapetan Jusuf Kurt stvarno oborio ruski avion? Zaista ne znam. Možda? On je po svemu sudeći najbolji turski pilot i vrlo je verovatno da ga je turska avijacija kao takvog poslala u tu misiju.

Da li je Turk šiptarskog porekla? I to takođe ne znam. Ne verujem da će na to pitanje iko dati iole čvrst odgovor. Jusuf Kurt ponajmanje. Ono što zasigurno znam je da Turska ne priznaje nacionalne manjine, niti je zanima poreklo predaka njenih stanovnika. Za Tursku su svi njeni državljani jednostavno Turci, pa tako i ovaj pilot.

A meni bi on verovatno bio veoma simpatičan i zaslužio bi moje apsolutno divljenje, da nije njegovog neviteškog i za jednog vojnika prilično neuobičajenog seirenja na društvenim mrežama. Takvo ponašanje me je u tolikoj meri iziritiralo, da sam morao da mu postavim par pitanja.

Na moju poruku u kojoj ga pitam, da li je svestan da ovo što radi nije dostojno jednog vojnika i da je ovakvim ponašanjem sebi na čelo nacrtao metu, odgovorio je sa:

– Savest mi je čista, a sve je ionako u Alahovim rukama.

Moje iznenađenje time što me je udostojio odgovorom je bilo prilično veliko, ali sam mu i pored toga postavio još jedno pitanje:

– Video sam fotografiju tvoje divne porodice. Imas prelepog sina. Izgledate srećno. Šta misliš, kako je sada porodici Sergeya Rumyantseva? https://vk.com/id191674592?z=albums191674592 https://www.facebook.com/sergey.rumyantsev.357/photos?pnref=lhc

Odgovor još uvek čekam, mada ne gajim ikakvu nadu da ću ga i dobiti.